En ny studie publicerad i JAMA Network Open belyser hur utbrändhet och minskat yrkesmässigt välbefinnande är vanligare bland läkare och -AT-läkare som är homo-, bi-, transpersoner eller queer än bland deras kollegor. Studien, som genomfördes mellan oktober 2019 och juli 2021, undersökte tillfredsställelse med jobbet, utbrändhet och intentionen att lämna yrket bland läkare vid åtta olika hälso- och sjukvårdsverksamheter i USA.
Resultaten visar att hbtq-läkare oftare rapporterar ångest, depression och utbrändhet, där utbrändhet innefattar ”känslomässig utmattning, cynism, brist på motivation samt känslor av ineffektivitet och otillräckliga prestationer på jobbet”. De upplevde också lägre yrkesmässig tillfredsställelse och hade en högre benägenhet att överväga att lämna sin tjänst jämfört med sina icke-hbtq-kollegor.
En av medförfattarna, Susannah G. Rowe, betonar vikten av att förstå och åtgärda dessa faktorer för att behålla en mångsidig och livskraftig vårdpersonal. ”Hbtq-läkare bidrar med unika perspektiv och erfarenheter som är avgörande för att möta patienternas behov,” säger hon till nättidningen medicalxpress.com.
Studien, som är den första av sitt slag, framhäver behovet av ytterligare forskning kring hur individuella, samhälleliga och institutionella faktorer påverkar välbefinnandet och framgången för läkare och AT-läkare som identifierar sig som queer alternativt homo-bi eller transpersoner.
Carl G. Streed, som är en av huvudförfattarna, varnar för att en minskning av hbtq-läkare kan påverka vårdens förmåga att tillgodose behovet av högkvalitativ och tillgänglig vård. ”En förlust av hbtq-läkare innebär en negativ påverkan på vårdens kapacitet att möta patienternas behov,” säger han till medicalxpress.com.