RFSLs förbundsordförande Peter Sidlund Ponkala är bekymrad när QX ringer upp för att höra om reaktioner på valresultatet i USA.

– Vi följer situationen i USA noga, säger han och hänvisar till den förra perioden som Trump var president.

– Då ökade diskrimineringen samtidigt som det federala skyddet minskade. Tillgången till könsbekräftande vård begränsades vilket blev ett startskott för en utveckling som sedan fortsatt i flera delstater. Man kan också tänka sig att USA nu slutar kämpa i globala sammanhang..

Vid förra perioden då Donald Trump innehade presidentposten upphörde USA att stötta mänskliga rättighets-organisationer i andra länder som erbjöd möjlighet för kvinnor att genomföra abort och även organisationer som arbeta med sexualupplysning fick svårare att få stöd.

– Det är risk för att man nu rullar tillbaks federalt skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning och könsidentitet, säger Sidlund Ponkala.

Det ser ut som att Trump får kontroll över både senaten och representanthuset och dessutom sedan tidigare Högsta domstolen!

– Jo precis så om de vill kommer de kunna genomdriva många reformer och även federala lagar som påverkar till exempel tillgången till abort. Idag har delstaterna stor frihet att utforma skydd, men det riskerar nu att förändras med den nya politiska situationen. Frågan är hur långt de kommer att gå.

– Det finns en risk med att Trump kommer att kunna utse fler domare till Högsta domstolen och därmed göra den väldigt konservativ under en lång tid framöver. Frågor kopplade till familj och individens rättigheter avgörs ofta i USA i domstolar så detta valresultat kan få konsekvenser för hur man då kommer tolka lagar och individens rättigheter.

Även om det dagen efter det amerikanska valet ser mörkt ut hoppas Sidlund Ponkala på att det kommer gå att motverka den negativa utvecklingen.

– Det är många som tror på en värld fri från diskriminering där alla är lika mycket värda, menar han.  Vi behöver hitta gemenskap i arbetet i USA men även i Europa. Vi har uppdraget att försvara allas lika värde och det uppdraget har nu blivit ännu viktigare.

Varför blev det så att Donald Trumps budskap fick så starkt stöd?

– Många grupper känner sig marginaliserade och de har kanske valt att kanalisera sitt missnöje på detta viset. Samtidigt är USA ett väldigt politiskt polariserat land och det påverkar liksom att den religiösa delen av det amerikanska samhället har fått stort inflytande över den konservativa politiken, menar Sidlund Ponkala.

Uppenbarligen går det hem att rikta sig mot transpersoners rättigheter och påstå sig vilja skydda barnen. Något vi känner igen i Europa och även här i Sverige. Diskuterar hbtqi+rörelsen detta och hur det påverkar strategier och arbetet?

– Jo en strategi man har är att ge sig på svaga grupper och refererar då gärna till att man vill skydda barnen i nån mening. Vi har diskuterat detta under en längre tid och menar att vi behöver kroka arm med andra rättighetsorganisationer, svarar Peter Sidlund-Ponkala. Vi behöver mobilisera våra gräsrötter och våra respektive organisationer och communities. Detta såg vi inte minst i våras då könstillhörighetslagen debatterades här i Sverige. Det är viktigt att vi håller ihop.

– Sedan är det viktigt att förstå och analysera missnöjet och varför dessa tendenser förekommer och hur man skall komma till rätt med det. Det ligger flera faktorer bakom. Flera år av ekonomisk instabilitet till exempel. Hur gör man så att människor känner sig tryggare i samhället och har hopp om framtiden. Det är viktigt att våra beslutsfattare kan ingjuta hopp i samhället.