Den 14 mars i år beslutade en högre domstol i Sapporo att det stred mot konstitutionens skrivningar om rätten att bilda familj, när samkönade par inte kan ingå äktenskap.
Nu har frågan prövats i Tokyos motsvarande högre domstol. Även där sägs att förbudet för samkönade par att ingå äktenskap ”är grundlös laglig diskriminering baserat på sexuell läggning”. Beslutet som kom i onsdags trycker främst på att äktenskapsförbudet bryter mot rätten till likställdhet, individens värdighet och jämställdheten mellan könen som fastställs i konstitutionen.
Sedan 2019 har flera juridiska processer pågått kring frågan om äktenskapet och flera lokala myndigheter har dessutom infört lokala registreringar av samkönade partnerskap.
Enligt tidningen South China Morning Post säger regeringens talesperson Yoshimasa Hayashi att de två utslagen inte innebär att landet inför möjligheten för samkönade par att ingå äktenskap. Prövning av frågan i högre domstolar inväntas, säger han.
Den politiska kraft som stått i vägen för att Japan skall följa Taiwan, Thailand och Nepal är det Liberaldemokratiska partiet som i söndags förlorade sin egna majoritet i parlamentet. Partiet som trots sitt namn är konservativt antas nu inleda samarbete med andra partier med en mer öppen syn på samkönade äktenskap. Bland dessa finns liberala partiet Konstitutionell Demokrati som gick starkt framåt och det högerpopulistiska Ishin, (Japansk förnyelse), som tappade svagt. Dessutom gick ett litet vänsterparti, Reiwa, som profilerat sig på bland annat hbtq+frågor, framåt.
Beslutet in domstolarna liksom den politiska utvecklingen mot ett mer liberalt parlament ger den japanska hbtq-rörelsen förhoppningar.