Den danska motsvarigheten till QX-galan, som bär det engelska namnet Danish Rainbow Awards, hölls på onsdagskvällen i Cirkusbygningen i centrala Köpenhamn. Första galan arrangerades 2010 och har för varje år blivit ett allt viktigare evenemang i den danska hbtqi+miljön.

Vid galan hyllades den närmast legendariska skådespelaren Susse Wold med ”Lifetime Achievement Rainbow Award”. Hon har sedan 1986 arbetat med AIDS-Fondet som deras ordförande och förgrundsgestalt. Hon möttes med ovationer men valde att säga att det egentligen är hon själv som skall tacka.

Æreprisen, dvs Hederspriset, gick till SLM Købehavn som 2024 firar att det är 50 år sedan läderbög-föreningen bildades. Det kanske ”finaste” priset Årets LGBT+Person fick Susanne Branner Jespersen motta. Hon är generalsekreterare i organisationen LGBT+Danmark.

Det kanske mest folkligt breda priset blev Årets Artist som Freja Kirk fick ta emot. I Sverige är hon kanske mest känd för ”Hils din Mor” där även Anne Linnet och Silvana Imam medverkar.

För alla svenskar som hänger i Köpenhamn på helgerna är det bra att veta att Årets Bar blev Jailhouse och Årets Nattlivspris gick till ”pop-up Queerfesten” Lesbisk Fredag, en motsvarighet till svenska Hotellhänget. Vill du fira med Lesbisk fredag är nästa event den 2 november på Teater Republique.

Föreningspriset gick till Pan Idræt. Jezebelle May Daniels utsågs till Årets Drag Performer. Konstpriset till modedesignern Nicholas Nybro, Buens Bogcafé, Danmarks äldsta hbtq-bokhandel som ligger i Aalborg, fick motta Erhvervsprisen, dvs. företagarpriset. Två engagerade i kampen för intersexpersoners rättigheter vid organisationen Intersex Danmark fick ta emot aktivist-priset, Stine Toft och Inge Toft Thapprakhon. Eventpriset gick till en festival, Krop og Kærlighed, i Aarhus och litteraturpriset fick Andreas Gylling Æbelø ta emot å sin och sin bror Sunes vägnar. Årets Ally, motsvarigheter till QX-galans Årets Hetero, gick till Helge Sune Nymand som arbetar för transungdomars rättigheter. The Rainbow Cabaret fick ta emot scenpriset och ”Årets Visuelle Medie”-priset gick till AIDS-fondet för en kampanj kring PrEP.

Mer om priset kan du läsa hos danska tidningen Out and About.