I förra veckan utsatte en mobb i den nigerianska hamnstaden Port Harcourt ett gaypar för förnedrande behandling.

De tvingade de två halvnakna männen, varav en med synligt sårig rygg, att paraderas utmed Rumuewhara-gatan med mobben som ropade oförskämdheter mot dem och slog dem med jämna mellanrum. På sajten X har kontot Portharcour Specials, som säger sig vilja göra reklam för staden, lagt ut videon där de två männen förnedras.

I kommentarsfälten är det många som upprört skriver att ”så här behandlas inte ens våldtäktsmän eller mördare” och en man skriver ”nu förstår jag varför hbtq-personer slåss för mänskliga rättigheter, det blir helt logiskt”.

Till Washington Blade som först skrev om den upprörande händelsen i hbtq-media, säger No Hate Network Nigeria att ”den brutala attacken mot gayparet är fruktansvärd och oacceptabel. En stark påminnelse om den grasserande homofobi i landet.

Gruppen säger att beteendet från mobben är en direkt konsekvens av ”diskriminerande lagar, sociala normer och brist på utbildning.

No Hate Network forsätter i sin reaktion på händelsen i Port Harcourt: ”Hbtqi+communityt i Nigeria möter våld, trakasserier och förföljelse. Lagen om förbud mot samkönade äktenskap från 2014 förvärrade situationen och kriminaliserar i praktiken hbtqi+personer. Många lever i rädsla och döljer sina identiteter för att undvika förföljelse. Communityt behöver ökat stöd, säkra platser och ett kraftfullt engagemang för att säkerställa  grundläggande mänskliga rättigheter.