Tidigare presidentkandidaten, den gröne riksdagsledamoten Pekka Haavisto skriver på sin Facebooksida: ”Till minne av Janne Puhakka, i delaktighet med de anhörigas sorg, med minnen av fina samtalsstunder.” Texten publiceras med en bild när de två träffades under valkampanjen.

Ordföranden i finska spelarförbundet SJ ry Teemu Ramstedt skriver: ”Jannes öppenhet, mod och att vara en stor förebild lämnade en outplånlig inverkan på vårt samhälle. Många unga hockeyspelare och idrottare har inspirerats av hans berättelse. Vi är honom väldigt tacksamma för allt detta”. På SJry:s Instagramsida har tusentals fans visat sin sorg efter nyheten om Janne Puhakkas bortgång.

I somras var Puhakka ambassadör för Helsingfors Pride. Från arrangörernas sida hyllas han:
Vi respekterar djupt minnet av Janne Puhakka och tackar honom för hans mod att förändra världen.
Janne är en viktig förebild för otaliga, då han bröt mot idrottsvärldens normer. Han kommer för alltid att vara en förebild i vårt samhälle.
Vi är chockade och mållösa av dessa sorgliga nyheter.

DRAG Factor Finland lyfter på samma sätt Puhakkas roll för att förändra attityder i det finska samhället och påminner om att han fick priset Årets Förebild vid Queer-galan 2022: ”Omtyckt och älskad, som satte bestående spår i finländarna med sitt eget föredöme: Modet att leva som sig själv. Tack Janne, för att du gjort så mycket under din korta resa.

Sverigefinländske Pekka Heino kommenterar på Janne Puhakkas Instagramsida med ett hjärta. På kontots sist upplagda bild har tusentals personer skickat en sista hälsning. Bland alla dessa märks den finlandssvenske och öppet homosexuelle sångaren Benjamin Peltonen som skriver : ”Jag är så ledsen. Må du vila i frid”.
Dragartisten Cristal Snow som också var med i TV-serien Förrädarna tillsammans med Janne Puhakka skriver en längre hyllning på sitt instagram-konto: ”Morgonens nyhet om Jannes bortgång är sorgligt och svårt att tro på.  Janne var en toppenkille: hjärtlig, tålmodig och lugn. Vi delade en otroligt rolig resa i början av året, när vi spelade in Förrädarna, men jag beundrade honom redan innan. Speciellt när Janne tog ett stort steg att komma ut ur garderoben som hockeyspelare. Det där var modigt. Janne var framförallt modig.
Även sångaren och artisten Antti Tuisku har skrivit på sin Instagram-sida: ”Janne… jag är chockad. Jag kan inte ens säga någonting. Styrka till Jannes familj, nära och kära och alla som fått vara med i kretsen av denna underbara människas liv.
Samtidigt som sorgereaktionerna strömmar in från alla håll i Finland, säger nu polisen till finsk media att mordet ser att att vara planerat på ett ”speciellt rått sätt”. Misstanken om dråp har under dagen uppgraderats till misstanke om mord. Polisen inledde under eftermiddagen förhör med den misstänkte pojkvännen.