Påven Franciskus tog i lördags emot en grupp trans- och intersexpersoner med allierade för att diskutera frågor kring mångfalden av könsidentitet och könsuttryck. Besökarna som kom från den amerikanska katolska hbtqi+organisationen New Ways Ministry, vill få kyrkliga ledare att lyssna mer till regnbågsgruppers liv och tro.

Mötet, berättas i ett pressmeddelande, pågick i 90 minuter och arrangerades av den amerikanska nunnan syster Jeannine Gramick. Hon har i över 50 år hjälpt hbtqi+personer och deras familjer. Hon var som led i det arbetet med att 1977 bilda New Ways Ministry.

– Jag är tacksam mot påve Franciskus för att han var villig att lyssna på erfarenheterna från intersex- och transpersoner, kommenterade syster Gramick pressmeddelandet. Det är endast genom att lyssna på dessa individers berättelser, liksom på dem som bryr sig om och tar hand om dem, som kyrkan fullt ut kommer att kunna höra den Helige Andes röst som kallar den katolska gemenskapen att bryta med gamla, oinformerade läror och praxis.

Gruppen av katoliker som fick träffa Påven bestod av 11 personer där bland annat Nicole Santamaria, intersex-aktivist som tvingats lämna hemlandet El Salvador på grund av dödshot. Michael Sennett är en amerikansk transman som varit kyrkligt aktiv under många år var ytterligare en deltagare liksom två föräldrar till en transdotter, Deacon Raymond och Laurie Denver och läkaren Cynthia Herrick.

– Vi hoppas att påve Franciskus exempel med att lyssna på hbtqi+personer kommer att inspirera andra katolska ledare att göra detsamma, sa New Way Ministrys ledare Francis DeBernardo. Enligt vad de själv sagt så har det katolska ledarskapet gjort uttalanden om kön och sexualitet utan att först ha rådfråga de människor som är direkt kopplade till dessa ämnen. Påve Franciskus visar därför kyrkan ett nytt sätt att utveckla sin lära.

För knappt er år sedan träffade Påven fyra medlemmar i New Ways Ministry, bland dem syster Gramick och Francis DeBernardo, för att diskutera frågeställningar kring hbtqi+ och den katolska kyrkan.