I onsdags hölls den brittiska Attitude Awards-galan i London med prisutdelning i en rad kategorier.

Elton John var på plats för att motta det exklusiva priset Attitude Legacy Award (ungefär Priset för bestående insatser). Ett pris så exklusivt att endast en enda person har tilldelats det innan Elton John. Det var 2018 då Prins Harry tog emot priset som postumt tilldelats hans mamma Prinsessan Diana.

I sin förklaring till att Elton John även hamnat på förstasidan på tidningen Attitude skriver de: ”Med tio brittiska listettor, åtta brittiska albumettor, fem Grammys, två Oscars, en Emmy och en Tony Award känns Elton Johns prestationer som en av Storbritanniens främsta musikartister nästan gränslösa. Utöver musiken är han en förgrundsfigur inom Storbritanniens gaycommunity. Som aktivist har hans Elton John AIDS Foundation samlat in över 600 miljoner dollar för att stödja mer än 3 100 projekt i 95 länder världen över för att bekämpa AIDS. Men han är ingen helgon — och det är därför vi älskar honom.” En prismotivering så god som någon.

Elton John svarade i sin tur med att på galan hålla ett tal som han avslutade med att rikta sig till sin make David Furnish och även kommentera prispokalen som är utformad i form av ett litet a:

”Tack, David, jag älskar dig så, så, så väldigt mycket. Vi har kommit långt. Och vi har turen att bo i ett land som ger oss de rättigheter vi har. Men det finns fortfarande människor som inte har dessa rättigheter, och jag tänker kämpa för de rättigheterna tills den dag jag dör. Peter Tatchell (brittisk hbtq-aktivist, reds anm) är min hjälte, och alla ni där ute, jag älskar er så mycket.

Är det här det? Är det priset? Vad står ’A’ för?
’Arsel’ kommer jag att tänka på! Men låt oss inte prata om Elon Musk ikväll – låt oss ha roligt!”

Elton John och David Furnish vid premiären av filmen "Elton John: Never Too Late" vid filmfestivalen i Toronto 6 september.