Äntligen är Regnbågs-kulten stoppad! Offentliga platser är ingen scen för ideologisk omskolning”. Så skriver Dieter Arnold, ledamot för högerextrema och Rysslandsvänliga AfD i Bayerns delstatsparlament som reaktion på att den tyska staden Neubrandenburgs stadsfullmäktige beslutat att stoppa hissandet av regnbågsflaggan vid tågstationen.

Vid kommunvalet den 9 juni i år ökade AfD med 5,5% och blev ned 21,5% största parti medan hbtq+vänliga partiet De Gröna nära nog halverade antalet röster i kommunen till 5,1% och det splittrade vänsterpartiet Die Linke gick från 23,7% till 7,9% medan det nya i hbtq+frågor mer konservativa vänsterpartiet BSW fick 16% av rösterna.

Beslutet i onsdags kom, berättar sajten Queer.de, efter att regnbågsflaggan vid upprepade tillfällen stulits och ersatts av en nazistflagga. Redan i torsdags meddelade den öppet homosexuella överborgmästaren Silvio Witt att han lämnar sin post den 1 maj nästa år utan att direkt hänvisa till beslutet om regnbågsflaggan, men som allmänt tolkas som en reaktion på detta.

Och även utanför det nordliga förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern där Neubrandenburg ligger, har reaktionerna blivit starka på det symboliskt betydelsefulla beslutet. Queer.de använder uttrycket ”förfäran” om reaktionerna.

– Regnbågsflaggan står för mångfald, frihet och lika rättigheter, säger den tyska regeringens ”queer-kommissionär”, Sven Lehmann (De Gröna). Detta är precis därför som extremisterna attackerar den. Det är skamligt att Neubrandenburgs stadsfullmäktige nu ger efter för detta. Hbtqi+personer är en del av vår demokrati – extremister är det inte.

Händelserna i Neubrandeburg liknar reaktionerna på våran sida Östersjön då det av Sverigedemokraterna styrda Sölvesborg redan 2019 stoppade hissandet av regnbågsflaggan på kommunala flaggstänger. Efter att socialdemokraterna och moderaterna 2022 tog över ledningen med stödpartier var en av de första åtgärderna att åter tillåta att regnbågsflaggan hissades.

Under Pridesäsongen 2024 har de tyska festivalerna mötts av ovanligt många högerextrema motdemonstrationer där bland annat AfD deltagit. Ett parti som förutom i Neubrandenburg rönte stora framgångar vid höstens förbundslandsval i Sachsen och Thüringen.