I Ghanas huvudstad Accra gick med samma mod den 12 september Texas Kadri Moro med en liten blåsorkester förbi några kvarter. Han leder en organisation som kallas Arise for Justice, är själv heterosexuella, gift och flerbarnsfar, arbetar som lärare och är praktiserande muslim. På hans enkla skylt i form av ett kors står flera budskap;  ”Att döma andar för deras synder är endast ett yttryck för arrogans och högmod”. ”Kriminalisera avgudadyrkan i Ghana om du tror på din Bibel eller Koran”. ”Granska den nya lagen. Den är väldigt selektiv och diskriminerande”. ”Varför skall ett samhälle av de som skapar ondska döma andra?” ”Låt oss förenas för att bekämpa bristande jämlikhet” och ”Rättvisa inleds när orättvisa avslutas”.

Den modiga protesten påminner om den första demonstrationens för homo-bisexuellas rättigheter som hölls i Sverige 1971. Då vågade 12 personer gå några kvarter genom Örebro med krav på lika rättigheter.

Den 8 oktober genomfördes en motsatt  demonstration för att pressa på landets konstitutionsdomstol och president Nana Akufo-Addo att skriva under den anti-hbtq-lag, kallad ”Human Sexual Rights and Family Values Act” som klubbades igenom i Ghanas parlamentet redan i februari i år. En lagstiftning som följer de repressiva förändringar som skett i bland annat Uganda, Ryssland och Ungern och som nu även är på väg i Georgien.

Det 3-åriga straff för samkönade sexuella kontakter som finns idag i Ghana föreslås höjas till 5 år för de som ”medvetet förespråkar, sponsrar eller stödjer hbtq+frågor”. De som riktar hbtq+information till minderåriga riskerar tio års fängelse. Allmänheten uppmanas även att anmäla hbtq+personer till myndigheterna.

Protesten den 8 oktober samlade flera hundra deltagare, rapportera Pinknews.co.uk. Protesten leddes av Samuel Nartey George, parlamentsledamot för oppositionspartiet National Democratic Congress. Partiet ingår i samma internationella allians som svenska Socialdemokraterna. Partiet är en av de två stora partier som driver på för att lagen skall antas. Det andra partiet som står bakom den skärpta anti-hbtq+lagen, regeringspartiet The New Patriotic Party, ingår i samma internationella samarbetsorganisation som svenska Moderaterna.

Just nu väntar presidenten, som tillhör The New Patriotic Party, på att konstitutionsdomstolen skall ge ett yttrande om lagen. Ger de klartecken skriver han under.