Sverige kan inom kort efter lång tid införa regler vid blodgivning som utgår från individuella bedömningar.
Sedan hiv-epidemin kom till Sverige uppstod diskussion om att begränsa män som har sex med mäns möjlighet att bli blodgivare. 1983 uppmanade RFSL och Venhälsan homo-bisexuella män från att avstå från att ge blod. Året efter infördes regler som stoppade alla homo- bisexuella män, kvinnliga partners till bisexuella män, de som missbrukat narkotika intravenöst respektive personer som var prostituerade och partners till dessa två grupper, från att ge blod.
Redan då förekom protester mot att alla homo-bisexuella, oavsett sexuellt beteende, nekades bli blodgivare. Ännu större irritation blev det när Socialstyrelsen 2001 ändrade de allmänna råden så att grupper med sexuellt riskbeteende kunde lämna blod om de inte utsatts för ”riskexposition” på sex månader. För homo-bisexuella män kvarstod dock totalförbudet. Det uppenbart diskriminerande i direktiven justerades i föreskrifterna som kom 2006 så att alla med sexuellt riskbeteende avstängdes från blodgivning.
Att vara homo-bisexuell man var i sig dock fortsatt betraktat som ett sexuellt riskbeteende, oavsett om man var monogam, inte hade aktivt sexliv eller ej.
Efter olika turer om hur länge en person skulle vara avstängd efter att ha varit exponerad för risk och krav på hiv-testning av blodet så fick Socialstyrelsen förra sommaren i uppdrag av regeringen att titta på möjligheterna att införa ”individbaserad riskbedömning”. Den 30 september presenterade de sin rapport som kommer fram till att det skall vara möjligt att inte längre behandla homo-bisexuella män som en risk i sig. En ny blodscreening, kallad NAT-test, är det som möjliggör införandet av den individbaserade riskbedömningen, skriver Socialstyrelsen.
– Det skulle innebära att karenstiden efter att man exempelvis inlett en sexuell relation med en ny partner kan kortas från dagens sex månader till fyra månader för män som har sex med män. Fyra månaders karenstid kommer då att gälla för alla blodgivare oavsett sexuell läggning. Det innebär att män som har sex med män och som lever i ett monogamt förhållande kan lämna blod på samma villkor som heterosexuella par, säger Linda Savolainen, utredare på Socialstyrelsen.
Från föreningen Regnbågsblod som i flera år kampanjat för att avskaffa särbehandlingen av alla homo-bisexuella välkomnas nu Socialstyrelsens besked.
– Vi är mycket stolta att se hur Socialstyrelsen nu i sin återrapportering använder våra ord som exempelvis ”kunskapsbaserad blodgivning”, säger Tobias Ström från Regnbågsblod. Vi vet att våra regelbundna möten med Socialstyrelsen har burit frukt och sedan vi startade 2019 så har vi hela vägen vunnit små delsegrar och sett en riktning mot det som nu skett.
Tobias Ström konstaterar dok att ”ännu är vi inte i mål” och kommer nu fortsatt bevaka att regeringen tar tag i frågan. En hantering som kommer tid rent formellt och byråkratiskt.
– Därför är vårt arbete högst relevant ett bra tag till. Målet är inom räckhåll, men det är för tidigt för att säga att vi är i mål, säger Ström till QX.
Även RFSL välkomnar de nya signaler via förbundsordföranden Peter Sidlund Ponkala. Han konstaterar att ännu är det inte tid att fira segrar. Innan NAT-testerna godkänns för användning i Sverige skall de nu testas med start i Region Skåne. RFSL bedömer att frågan i att godkänna dessa tester kommer hamna på regeringens bord ”senare i höst”,
– Det är viktigt att regeringen säger ja till denna nya metod, så att fler får lämna blod, oavsett sexuell läggning, skriver RFSL till QX. Då kan vi en gång för alla bli av med de här fördomsfulla reglerna.
Även om det inte är ”i mål” så kan Tobias Ström titta tillbaka i backspegeln och konstatera att det ” varit ett maraton att driva Regnbågsblod.”
– Aldrig hade jag kunnat tro att det skulle bli ett så komplext och långtgående arbete. Det har varit lärorikt och givande att följa myndigheternas arbete, Regnbågsblod har fått spela en viktig roll i att driva på och ibland behövt göra det obekvämt för beslutsfattarna. En av de häftigaste sakerna längs vägen har varit allt stöd vi fått från ”ambassadörer” runt om i landet och allmänheten som tillsammans bildat en stark opinion, det är alla som engagerat sig under Regnbågsblods paraply som ska ta åt sig äran! Även nyhetsmedier och företag har velat stötta vårt arbete ska veta att de spelat stor roll.
Uppdaterad 2024-10-08