Den 30 september genomförde den offentliga åklagaren, tillsammans med poliser och agenter som bar Interpol-märken, en razzia mot Alternatives-Cameroun, en organisation som arbetar för hbtq+personers hälsa och mänskliga rättigheter i Kamerun. Totalt greps 13 personer under tillslaget, inklusive fem anställda vid organisationen, tre besökare liksom fem medarbetare från en annan organisation som samarbetar med Alternatives-Cameroun.

Razzian ägde rum i hamnstaden Douala, under ett möte där Alternatives-Camerouns personal diskuterade avslutningen en folkhälsosatsning kring HIV-prevention. Polisen beslagtog mobiltelefoner och genomförde kroppsvisitationer på plats. De närvarande utsattes för förhör, där frågorna kretsade kring organisationens arbete med marginaliserade grupper, som hbtq+personer, sexarbetare och personer som använder droger. De gripnas identitetshandlingar samlades in, och en gruppbild togs innan de 13 personerna fördes bort utan att få veta skälen till gripandet.

Enligt organisationens juridiska ombud baseras anklagelserna mot de frihetsberövade på människohandel, olaglig medicinsk praktik och homosexualitet – den sistnämnda en allvarlig anklagelse i ett land där samkönade relationer är kriminaliserade. Enligt Kameruns strafflag kan samkönade relationer ge upp till fem års fängelse, en lag som förstärker stigmatiseringen av hbtq+personer.

Bland de gripna finns Alternatives-Camerouns ordförande Lucien Ewane, chefen för drop-in-centret, en psykologisk rådgivare, två utbildare samt tre unga personer i åldrarna 17 till 21 år som fått hjälp via organisationen.

Gripandet av de 13 har väckt stor internationell oro och fördöms av människorättsorganisationer. Alternatives-Cameroun arbetar för att få de frihetsberövade frigivna och framhåller att deras arbete, som bland annat handlar om HIV-prevention, är godkänt av hälsoministeriet och därmed lagligt. Organisationen beskriver gripandet som ett försök att tysta hbtqi+aktivism i landet och kräver omedelbar frigivning av samtliga inblandade.

Så sent som i torsdags var de 13 fortsatt i arrest.

Razzian sker i ett sammanhang av växande fientlighet mot hbtq+personer i Kamerun. Händelsen följer bara några månader efter att president Paul Biyas dotter, Brenda Biya, skapade internationella rubriker genom att offentligt visa sin relation med en annan kvinna och i juli intervjuas i Le Parisien. Brenda har fördömt kriminaliseringen av samkönade relationer och krävt ett slut på fängslandet av hbtqi+personer i landet.

Källor: 76crimes.com, Mambaonline.com