Georgiens president Salome Zourabichvili har vägrat skriva under den så kallade ”Familjevärderings”lag som parlamentet antog tidigare i höst. Lagen som enligt ryskt mönster förbjuder information om samkönad kärlek och könsidentitet som inte motsvarar den traditionella synen på man och kvinna. Lagen förbjuder yttrande, mötes och organisationsfrihet för hbtq-personer och specifikt även samkönade äktenskap, att samkönade par prövas som adoptanter och könsbekräftande vård.

Lagen antogs med röstsiffrorna 84 för och 0 emot eftersom oppositionen valde att bojkotta omröstningen. Dagarna efter mördades en av Georgiens mest kända transpersoner i sitt hem.

President Zourabichvili föddes i Paris 1958 av georgiska flyktingar och blev president i december 2018. Hon blev engagerad i georgisk politik efter att hon varit ambassadör för Frankrike. Hon var utrikesminister 2004 och 2005 och sedan ordförande i det liberala oppositionspartiet Georgiens väg mellan 2006 till 2011.

Efter att hon i torsdags sände tillbaks lagförslaget till parlamentet utan att skriva under, antas parlamentets talman Shalva Papuashvili, från det ryssvänliga regeringspartiet Georgiens dröm, skriva under inom de närmsta dagarna.

Den 26 oktober är det val till parlamentet i Georgien. Den förhoppning som finns kvar är att regeringspartiet förlorar makten. I valkampen har dock oppositionen hållit en låg profil i regnbågsfrågor för att inte tappa stöd i det som ses som en hbtq-negativ väljaropinion.