Medan de skandinaviska länderna är med, liksom två av de baltiska och Japan, USA, Frankrike, Kanada, Tyskland, Storbritannien och Belgien så har Finland valt att ställa sig utanför.

En allians av länder som vill inkludera jämställdhetsperspektiv när väl Ukraina skall återuppbyggas. Det är utrikeshandels- och utvecklingsminister Ville Tavio (Sannf) som valt att ställa Finland vid sidan om med hänvisning till att hbtqi+rättigheter ingår i det jämställdhetsalliansen skall verka för. Enligt Svenska Yle säger statsminister Petteri Orpo (Saml) att han ”tycker det skulle vara i enlighet med regeringens linje att Finland deltar, men ministern har fattat sitt beslut”.

I Finland ingår Sverigedemokraternas syskonparti Sannfinländarna i regeringen med flera poster. Beslutet från Tavio att inte ansluta sig till Jämställdhetsalliansen har skapat stor uppståndelse i Finland, speciellt efter att presidenten Alexander Stubb kritiserat hur beslutet har tagits och hur informationen om det inte nått honom.

Jämställdhetsalliansen bildades i somras i Berlin och har som huvudsyfte att driva frågor som rör jämställdhet mellan kvinnor och män liksom kvinnors egenmakt. Men även att hjälpa flyktingar, skadade, veteraner och hbtqi+personer.

Kritiken har inte låtit vänta på sig men Ville Tavio säger att han är utsatt för kritik från en gränslös och fräck extremvänster.

– Priderörelsen är en grönvänsterrörelse som inte vill ha människor med ett mer nationalistiskt tankesätt bland sig. De har blivit en rörelse för opinionspoliser. De försöker stigmatisera dem som inte håller med., citeras han av Svenska Yle.

I landets största dagstidning, Helsingin Sanomat, försvarade i fredags Tavio sitt beslut. Han berättar där att han dessutom varit en av tre sannfinländare som röstade för en könsneutral äktenskapslagstiftning.

– Jag stödjer sexuella minoriteters rättigheter. Sannfinländarna skyddar generellt sett ett bättre Finland för sexuella minoriteter genom att motverka islamisering, säger han och menar att partiets politik kring att minska invandring från muslimska länder är det som kommer minska ”islamiseringen”.

Uttalandet om att stötta hbtqi+personer genom att förhindra muslimsk invandring har fått Setas, Finlands motsvarighet till RFSL, generalsekreterare Kerttu Tarjamo att reagera kraftigt.

Regnbågsrättigheter främjas inte genom att diskriminera mera”, skriver Tarjamo i ett pressmeddelande.

Utvecklings- och utrikeshandelsminister Ville Tavios påstående om att stärka sexuella minoriteters rättigheter genom att ‘motverka islamisering’ visar att ministern inte förstår utmaningarna för personer som tillhör sexuella och könsminoriteter, utan använder dessa rättigheter för att rättfärdiga rasism.

Tarjamo skriver även att förtrycket av regnbågsmänniskors rättigheter är något gemensamt för konservativa politiska aktörer, religiösa eller extremnationalistiska. Just nu arbetar Seta för att samhället skall ingripa mot hatbrott, förbjuda omvändelseterapier och stoppa ”könsmodifierande” ingrepp på intersexuella barn utan deras samtycke. De driver frågan om bättre vård vid könsdysfori, förebyggande åtgärder mot diskriminering av regnbågsmänniskor i hela samhället och förbättrade möjligehter för regnbpgsasylsökande.