Sedan augusti har minst femton hbtq-personer, varav åtta transpersoner, gripits, ”torterats och misshandlats” i Belarus, uppgav i torsdags organisationen TG House Belarus , enligt Radio Free Europe.

Enligt organisationen inleddes tillslagen mot regnbågscommunityt i slutet av augusti och intensifierades i september. De flesta av de gripna anklagas för huliganism, och två personer står inför åtal för spridning av pornografi.

Arresteringarna har ägt rum i flera städer och de frihetsberövade uppges ha utsatts för misshandel och psykisk press. Flera har nu flytt landet på grund av den ökande förföljelsen. Tillslagen tros vara kopplade till en kommande lag om ”hbtq-propaganda” enligt rysk modell som just nu hanteras av landets parlament.

Belarus avkriminaliserade homosexualitet 1994, men samkönade äktenskap erkänns inte och det finns inga lagar som skyddar hbtq-personers rättigheter. Enligt ILGA-Europas rapport från 2024 placeras Belarus på plats 44 av totalt 48 av Europas länder utifrån hbtq-perspektiv och är därmed ett av de sämsta länderna i Europa när det gäller hbtq-personers mänskliga rättigheter.