Gilead Sciences berättade den 12 september att resultaten från den senaste fas 3-kliniska studien av deras nya hiv-förebyggande läkemedel Lenacapavir, som ges som en injektion två gånger om året, är mycket lovande. Studien visade att läkemedlet var 99,9 procent effektivt i att förebygga hiv-infektioner, vilket är en högre effektivitet än de nuvarande PrEP-läkemedlen som tas i form av ett dagligt piller.
– Med så fantastiska resultat från två fas 3-studier har Lenacapavir visat potential att förändra förebyggandet av hiv och hjälpa till att få ett slut på epidemin, sa Daniel O’Day, ordförande och VD för Gilead Sciences, i ett pressmeddelande som citeras av WashingtonBlade.com.

– Nu när vi har omfattande data från flera studiepopulationer kommer vi att arbeta intensivt med myndigheter och samhällspartners för att säkerställa att, om det godkänns, vi skall kunna erbjuda Lenacapavir som PrEP över hela världen för alla som vill eller behöver det.

Carl Schmid, verkställande direktör för HIV+ Hepatitis Policy Institute i Washington, beskriver Lenacapavir som ett ”mirakelläkemedel” baserat på de senaste studieresultaten.

– Målet nu måste vara att säkerställa att människor som behöver PrEP kan få tillgång till detta mirakelläkemedel, sa han i pressmeddelandet den 12 september. Han betonade också vikten av att försäkringsbolag täcker detta nya läkemedel utan kostnad för patienterna.

Lenacapavir skulle, om det godkänns, bli det första hiv-förebyggande läkemedlet som ges endast två gånger per år, vilket kan påverka hur hiv förebyggs globalt. Gilead Sciences hoppas att få läkemedlet godkänt av U.S. Food and Drug Administration nästa år.

Studier kring läkemedlets verkan har bland annat gjorts hos the Desmond Tutu Health Foundation’s Masiphumelele i Kapstaden, Sydafrika. Därifrån kunde positiva rapporter släppas redan i somras.