Som förväntat antog idag tisdag det georgiska parlamentet en serie lagar som riktar sig mot samkönad kärlek och transpersoner. Trots protester från EU, Europarådet och USA valde det konservativa regeringspartiets ledamöter i Georgisk Dröm att rösta igenom regeringens förslag om förbud mot hbt-information. I konsekvens med lagen kommer all form av information inom skolan, all litteratur som tar upp samkönad kärlek eller olika könsidentiteter stoppas liksom även möjligheten för hbtqi+organisationer att verka och Pride att genomföras.

De nya reglerna kring hbt-information antogs med röstsiffrorna 84 för och ingen emot i det 150 ledamöter stora parlamentet. Presidenten Salome Zurabishvili har sagt att hon kommer lägga in sitt veto mot den nya lagen, men med regeringen och parlamentets majoritet bakom sig kommer lagen trots det att drivas igenom.

– Lagen är det värsta som har hänt hbtq-communityt i Georgien, konstaterade Tamara Jakeli från Pride Tbilisi i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

Den anti-homosexuella stämningen i landet blev extra tydlig när svenske Levan Akins film ”And then we danced” skulle få premiär i Tbilisi och möttes av våldsamma  protester. Akin som har georgiska rötter släppte tidigare i år även filmen ”Passage” med ett transtema. Med den nya lagen stoppas i praktikens hans filmer från att visas i Georgien.

I oktober är det val i Georgien och det antas förklara varför Georgisk Dröm drivit på för en anti-hbtq- lagstiftning som liknar den ryska och ungerska. Partiet vill säkra en ny mandatperiod och vet att stämningarna i landet är negativa gentemot homo-bisexuella och transpersoner.

Tidigare i år drevs en lagstiftning igenom som tvingar organisationer som får internationellt stöd att registrera sig som ”utländska agenter”. Även det en lag med rysk förebild.