Två homosexuella män i Zimbabwe riskerar ett års fängelse efter att ha blivit åtalade enligt landets lag om sodomi, rapporterar Washingtonblade.com.

Den nationella åklagarmyndigheten (NPA) uppger att uppger att de två männen, 28 och 25 år ställdes inför domstol i Harare den 2 september.

De två skall ha haft en relation sedan sommaren förra året. Den 27 augusti hamnade paret i en dispyt kring otrohet som övergick i anklagelser där till slut polisen kallades in. I stället för att ta sig an konflikten mellan männen så arresterades de för sodomi.

Den zimbabwiska människorättsgruppen HQ Collective ZW har kritiserat åklagarmyndigheten för orättvis behandling av männen och påpekat att polisen ignorerade deras ursprungliga anmälan.

”Det som rapporterades och det de åtalas för speglar hur hbtq-communityt i Zimbabwe berövas sina mänskliga rättigheter. Det är orättvist och fel,” säger gruppen enligt Washingtonblade.com. ”Vi har haft fall av sexuella övergrepp, korrektiv våldtäkt, pedofili och könsbaserat våld inom communityt, men det går inte att ta dessa frågor till polisen, eftersom det alltid slutar med att hbtq-personer blir åtalade oavsett omständigheterna.”

Enligt paragraf 73 i Zimbabwes strafflagstiftning kan den som bryter mot landets sodomi-förbud, tolkat som att män har sex med varandra, dömas till böter och/eller fängelse upp till ett år.

Zimbabwe har för närvarande ingen ytterligare lag som riktar sig mot hbtq-personer, men politiker och religiösa ledare stödjer införandet av en sådan lag.