Den brittiska regeringen har meddelat att den inte har några planer på att förtydliga att begreppet ”kön” i landets jämställdhetslagstiftning så att det skrivs som ”biologiskt kön”.

Frågan var uppe hos den tidigare konservativa regeringen och debatten bidrog till bilden av att Storbritannien gått en kräftgång när det handlar om hbtqi+rättigheter. Från att ha varit i topp i ILGA Europas Regnbågsindex hamnade landet i våras på 15:e plats i Europa, knappt godkänt.

Syftet med att specificera att ”kön” handlar om ”biologiskt kön” skall ha varit att möjliggöra för myndigheter att stänga ute transpersoner från enkönade miljöer som t.ex toaletter eller omklädningsrum.

Efter att den konservativa regeringen ersattes av en ny labour-regering ställde i slutet av juli den konservativa parlamentsledamoten MP John Glen frågan om förändringen fortfarande är aktuell.

The Pink News.co.uk skriver att i förra veckan svarade jämställdhetsminister Anneliese Dodds att ”Vi är stolt över jämställdhetslagstiftningen och de rättigheter och det skydd som den ger kvinnor. Regeringen har ingen plan att att addera juridiska definitioner till lagen.”

Svaret fick oppositionens talesperson i jämställdhetsfrågor Mims Davies att se det som att Labour ”bryr sig mer om att tillfredsställa woke-ideologier än att erbjuda kvinnor säkerhet”.

The Pink News konstaterar dock att Labours synsätt i frågor som rör transrättigheter inte enbart setts med rosa ögon av hbtqi+rörelsen. Bland annat skall premiärminister Keir Stramer ha sagt att ha inte anser att skolor skall lära barn om transidentiteter och skall ha stöttat upp en ”genus-kritisk” parlamentsledamot.