Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter Michael O’Flaherty, uppmanade under tisdagen den georgiska parlamentet att inte anta den nya lagen om ”skydd för familjevärderingar och minderåriga”.

Lagen har redan godkänts av parlamentet i två ”läsningar”, senast den 4 september och skall nu slutligen antas för att bli lag.

– Enligt den väletablerade rättspraxisen vid Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna, avvisar ett demokratiskt samhälle all stigmatisering baserad på sexuell läggning”, sa O’Flarhety i sin uppmaning.

– Ett sådant samhälle bygger på individers lika värdighet och upprätthålls av mångfald, som det inte ser som ett hot utan som en källa till berikning.

Lagen har kritiserats hårt av både EU och USA. Från Europakommissionen konstaterades i april i år att ”bara förslaget om att anta denna text riskerar att ytterligare spå på en fientlig och stigmatiserande atmosfär mot hbtqi-personer i Georgien.”

I lagen förbjuds all form av ”främjande” av hbtq-personer och regnbågsfamiljer. Att tala positivt om samkönad kärlek eller att tala om könsidentitet annat än den som fastslogs vid födseln blir ett brott. Förvirrande nog nämns samtidigt i den nya lagen att ”främjande” av incest förbjuds.

Samtidigt säger Georgiens premiärminister Irakli Kobakhidze att han inte förstår varför EU och USA motsätter sig lagen ”format för att bekämpa hbtq-propaganda”.

– Vi förstår inte varför höga representanter för EU och USA kritiserar lagen som helt fokuserar på att skydda familjevärderingar och minderårigas intressen, sa han i ett uttalande under måndagen. Lagen utmanar pseudo-liberal ideologi och vi är bekymrade över den grundlösa kritiken. Vi hoppas att vi skall slippa höra sådana uttalanden från Amerika och den Europeiska unionen framöver.

Lagen som nu kommer antas liknar den lagstiftning som införts i Ryssland liksom i Ungern där samkönad kärlek och transidentitet beskrivs som ett hot. Lagen innebär i praktiken att hbtq-personer nekas yttrande-, förenings- och mötesfrihet. Georgien blev ett kandidatland till EU i december förra året. Men redan i våras uttalade sig EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att Georgien antagit ännu en lag inspirerad av Ryssland; den så kallade ”agentlagen” som kräver att icke-statliga organisationer som får stöd utifrån Georgien skall registreras som ”organisationer som verkar i främmande makts intressen”. Ett effektivt sätt att tysta opposition.
– Georgien befinner sig vid ett vägskäl. Landet bör hålla kursen på vägen mot Europa, sade hon i maj.