I två långa år har det pågått en juridisk kamp i den karibiska önationen Aruba mellan förespråkare för och motståndare till samkönade äktenskap. Det varden 6 december som en gemensam domstol för Aruba, Curaçao, Sint Maarten liksom ögrupperna Bonair, Sint Eustatius och Saba beslutade att det strider mot konstitutionen att inte låta samkönade par ingå äktenskap.

Genom att överklaga till Nederländernas Högsta domstol, kunde regeringarna på Aruba och Curaçao skjuta upp beslutet. Önationerna har tidigare varit nederländska kolonier och är idag autonoma länder men med fortsatt koppling till Nederländerna. Medan ögrupperna Bonair, Sint Eustatius och Saba följer Nederländernas lagstiftning och därmed tillåter sedan 2012 samkönade äktenskap har Sint Maarten liksom Aruba och Curaçao större grad av självständighet. De tre utför inte samkönade äktenskap på men de erkänner de äktenskap som ingåtts i Nederländerna inkluderat grannöarna Bonair, Sint Eustatius och Saba.

Den 12 juni i år beslutade den nederländska Högsta domstolen i Haag att bekräfta de karibiska öarnas gemensamma domstols beslut att legalisera samkönade äktenskap i alla de tidigare nederländska öarna i Karibien. Och förra fredagen blev äntligen samkönade äktenskap erkända, rapporterar Gay.it.

– Detta är ett stort steg mot början till jämställdhet, kommenterade Egmar Irausquin från Fundacion Orguyo Aruba samtidigt som han uttrycket förvåning över att den juridiska hanteringen gått så snabbt.
– Jag trodde det skulle dröja till 20230, men lyckligtvis har det gått fortare än jag förväntade mig.

Redan 2005 prövades ett lesbiskt föräldrapars rättigheter på ön Aruba. Esther och Charlene Oduber-Lamers ville få sitt nederländska äktenskap erkänt för att kunan bosätta sig på ön med sin dotter Elisa. Men deras juridiska strid ledde till trakasserier som gjored att de till slut inte bosatte sig på ön.

De klimatmässigt paradisiska öarna Curaçao och Aruba har varit populära gaydestinationer, trots att de inte velat införa möjlighet till samkönade äktenskap. Med den senaste utvecklingen lär ögrupperna bli ännu mer populära som destinationer för gayturister, giftassugna eller ej.