Under onsdagskvällen var det den amerikanske transportministern Pete Buttigieg som talade inför de tusentals delegaterna vid det Demokratiska partikonventet i Chicago.

Det öronbedövande jubel som hördes under snart sagt hela det tal som Barack respektive Michelle Obama framförde var inte riktigt på samma nivå för Buttigieg, som valde en mer lågmäld och resonerande ton. Men på slutet fick han upp hela publiken på tå.

Här några citat ur hans tal:

Donald Trump pratar om lag och ordning, som om han inte var en dömd brottsling som kandiderar mot en åklagare, som om vi skulle glömma att brottsligheten var högre under hans tid”. ”Och låt mig inte ens börja prata om hans nya medkandidat. Åtminstone var Mike Pence artig.”

JD Vance är en av de där killarna som tycker att om du inte lever det liv som han vill du skall leva, så räknas du inte. En person som har sagt att, om du inte har barn, har du, citat, ‘inget fysiskt åtagande för landets framtid.” ”Vet du, senator, när jag tjänstgjorde i Afghanistan hade jag inga barn. Många av de män och kvinnor som var på uppdrag med mig hade inte heller barn. Men låt mig berätta för dig, vårt åtagande för landets framtid var ganska rejält fysiskt.”

Liksom många av de andra talarna lyfte även Buttigieg det han ser som det destruktiva med Trump och republikanernas valkampanj som ”gräver ner sig i negativitet och klagomål, och engagerar sig i ett kampanjkoncept som bäst kan sammanfattas i ett ord: mörker. Mörker är vad de säljer. Grejen är att jag bara inte tror att Amerika idag är intresserat av mörker. Jag tror att Amerika är redo för en bättre sorts politik.”

”De säger till er att storhet kommer från att gå tillbaka till det förflutna. De säger att någon som är annorlunda än du är ett hot. De säger att din granne eller brorson eller dotter som inte håller med dig politiskt inte bara har fel, utan är din fienden.”

Buttigieg lyfter i talet sin egen familj med man och två barn.

”Existensen av min familj är bara ett exempel på något som bokstavligen var omöjligt så sent som för 25 år sedan, när en ängslig tonåring som växte upp i Indiana undrade om han någonsin skulle finna tillhörighet i denna värld.”

”Detta slags liv gick från omöjligt till möjligt, från möjligt till verkligt, från verkligt till nästan vanligt på mindre än en halv livstid. Men det hände inte bara av sig självt. Det åstadkoms genom idealism och mod, genom organisering och övertalning och berättande och ja, genom politik, den rätta sortens politik, den sortens politik som kan förvandla en omöjlig dröm till en vardaglig verklighet.”

”Så i november kommer vi att välja en bättre politik, en politik som uppmuntrar våra bättre jag och erbjuder oss en bättre vardag,” sa han innan det dramaturgiska avslutet följt av publikens jubel drog igång: ”Det är vad Kamala Harris och Tim Walz representerar. Det är vad demokraterna representerar. Det är vad som väntar oss när Amerika bestämmer sig för att en gång för alla sätta stopp för Trumps mörka politik. Det är vad vi väljer när vi omfamnar de ledare som bygger broar och avvisar de som förbjuder böcker.”