Högsta domstolen i USA beslutade i fredags (16 augusti) att inte ge regeringen rätten att tvinga delstaterna att tillämpa en bredare definition av ”kön” i USAs anti-diskrimineringslagar som omfattar utbildningen.

Joe Bidens administration har tidigare i år beslutat att begreppet ”kön” i lagen Tile IX från 1972 skall omfatta även sexuell läggning och könsidentitet.

I lagtexten står ”Ingen person i USA skall, baserat på kön, uteslutas från deltagande, förnekas rättigheter, eller utsättas för diskriminering i utbildningsprogram eller aktivitet som får federalt ekonomiskt stöd…”

Tio republikanskt styrda delstater har satt sig på tvären och i lägre domstolsinstanser fått rätt att inte införa den bredare definitionen av kön.

Bidens administration har då vänt sig till Högsta domstolen för att pröva om Louisiana, Mississippi, Montana, Idaho, Tennessee, Kentucky, Ohio, Indiana, Virginia, West Virginia liksom flera skoldistrikt i delstaten Louisiana och en förening för kristna lärare har rätten att inte följa den federala tolkningen. Catherine Lhamon vid utbildningsministeriet, uttalade i samband med domstolens prövning att ”kraven tydliggörs för att skolor snabbt och effektivt ska åtgärda alla former av könsdiskriminering”.

Louisianas justitieminister Liz Murrill kallade dock de förändringar som den federala administrationen velat se handlade om ”extrem genusideologi”.

– Detta handlar om en politisk agenda, som ignorerar betydande säkerhetsbekymmer för unga kvinnliga studenter i förskolor, grundskolor, högstadier, gymnasier, högskolor och universitet över hela Louisiana och hela landet, sa hon enligt nyhetsbyrån Reuters och satte diskrimineringsskydd för hbtq-ungdomar mot unga kvinnors behov av ”privata utrymmen”.

Louisiana och de övriga delstaterna har hävdat att administrationens tolkning av vad diskriminering baserat på kön skulle innebära var att tvinga skolor att tillåta att transpersoner få tillgång till toaletter och omklädningsrum som motsvarar deras könsidentitet och att personal skall använda de pronomen som motsvarar den unga transpersonens könsidentitet.

Den konservativt dominerade Högsta domstolen skall i början av oktober pröva frågan om förbud mot könsbekräftande medicinsk vård av minderåriga transpersoner.