I förra veckan blev flamingo-hannarna Curtis och Arthur stolta föräldrar. De två har ruvat på ett ägg som kläcktes den 12 augusti på Paignton Zoos i engelska Devon. Flamingorna är av arten chileflamingo och djurparken har stolt kunnat berätta att flera av deras fåglar äntligen har haft framgångsrika kläckningar, något som djurparken haft problem med under de senaste 6 åren.

– När det gäller det samkönade föräldraskapet är vi inte helt säkra på hur detta har kommit till, även om det är ett känt fenomen hos chileflamingor såväl som andra fågelgrupper, kommenterar Pete Smallbones från djurparken. Det mest troliga scenariot är att ägget övergavs av ett annat par, så att detta par har ‘adopterat’ det.

Andra flamingopar som framgångsrikt har kläckt ungar inkluderar Florence och Flame, Frenchie och Del, samt Flossie och Lando. Dessa flamingor fick tidigare i år sina namn av allmänheten som en del av ett zoo-initiativ kallat ‘Love Lagoon,’ inspirerat av reality-TV-serien ‘Love Island.’ Djurparken har regelbundet delat uppdateringar om flamingoparen via sin Instagram-kanal.

Det tar ungefär 28 dagar för ett flamingoägg att kläckas och de två föräldrarna turas om att ruva på det. Ungarna är täckta av grå dunfjädrar som skiljer sig tydliga från föräldrarnas rosa färg. På djurparkens flamingoö finns fyra nykläckta ungar och det ruvas på flera ägg.