Tillresta högerextrema ungdomar från hela Tyskland valde i lördags ut ett av de mindre Pride-firandena i landet, eller CSD som det heter i Tyskland.

I Bautzen som ligger i förbundslandet Sachsen och har ca 40 000 invånare gick över 1000 personer i CSD-paraden. Partierna från höger till vänster, förutom tyska motsvarigheten till Sverigedemokraterna, AfD, gick också med och visade stöd för att Bautzen skall vara en trygg stad för alla, inkluderat homo-bi och transpersoner.

I senaste lokalvalen tidigare i somras blev AfD, Alternativ för Tyskland, det största partiet i staden med 29% av rösterna.

Hela paradvägen gick de tillresta högerextrema ungdomarna någar steg bakom. Alla uniformt klädda i svart viftandes ”Reichsflagge”, det gamla tyska kejsardömets flagga som även användes under naziststyret, sjungandes ”Sylt-sången” eller DJ Gigi D’Agostinos partyhit ”L’amour toujours” som plockats upp av högerextrema runt om i Europa. I megafoner ropade de budskap om att stoppa ”homopropagandan”, ”genuspropaganda och identitetsförvirring”.

De tillresta högerextrema motsvarar den lilla grupp på ca 20 personer som vid paraden i Stockholm hängde ut en banderoll med budskapet om att ”värna familjen”.

Det blev ingen direkt konfrontation i Bautzen men arrangörerna kunde, enligt tidningen Queer.de, av säkerhetsskäl inte genomföra det planerade programmet efter paraden.

Från Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) kom under måndagskvällen ett fördömande av de högerextrema trakasserierna mot Pridefirandet. ”Jag ser det som helt ofattbart att ett fredligt CSD-firande där människor bara vill ha en fest… hotas av högerextrema”, sa han bland annat enligt Freie Presse. Kretschmer har tidigare kritiserats för att inte ta avstånd från högerextrema demonstrationer och reagerade enligt kritiker i Tyskland sent med sin kommentar denna gång.

En av de som filmade de högerextrema i Bautzen var X-profilen Lukas. I en kommentar till sina filmer skriver han: ”Om man är gay själv och därför tillhör en minoritet i det här landet, så börjar det bli tid att lämna landet. Frågan är bara vart. Trodde aldrig jag skulle uppleva 80/90-talen igen”.

Under årets Pride (CSD)-säsong har högerextrema, eller snarare nynazistiska, grupper trakasserat paraderna i bland annat Essen, Dortmund, Köthen, Dresden, Halle, där en deltagare blev illa skadad, Döbeln, Dortmund, Weißenfels, Brandenburg, Chemnitz och Straubing.