På initiativ från det högernationalistiska partiet Vazrazhdane, (ungefär ”Väckelsepartiet”), antog det bulgariska parlamentet efter en snabb politisk och juridiks process och nära enhälligt en lag som förbjuder ”propaganda” kring hbt-frågor inom utbildningsväsendet. Lagen hämtar inspiration från de så kallade ”propaganda”-lagarna i Ryssland och Ungern och innebär att all form av positiv beskrivning av samkönad kärlek eller transidentitet inom för- och skolutbildningen kriminaliseras. I lagtexten skrivs att ”utförande av propaganda, främjande och uppmaning på något sätt, direkt eller indirekt, av idéer och åsikter relaterade till icke-traditionell homosexuell orientering och/eller fastställande av könsidentitet annan än biologisk” nu är förbjudet.

I förarbetena till lagen sägs även att ”propaganda” skall förbjudas i ”närheten” av utbildningsanstalter.

Förslaget togs upp i en parlamentarisk kommitté för en vecka sedan och antogs under gårdagen vid både en första och en andra behandling.

Väckelsepartiet, som drivit igenom lagen, sitter i den nya gruppen Gruppen Europa av suveräna nationer i EU-parlamentet, där även Alternativ för Tyskland ingår. En grupp som samlar partier som vill ha ett ”fredligt” närmande till Ryssland.

– Förespråkarna av lagen, Väckelsepartiet, och alla som röstade för lagen hävdar att detta är för att skydda unga människor, men sanningen är att detta är en attack på barns rättigheter, särskilt hbtqi-barns rättigheter, kommenterar ILGA-Europas VD Chaber i ett pressmeddelande.

De sp kallade ”propaganda”-lagar som antogs i Ryssland 2012 och i Ungern 2021 har tidigare av Venedigkommissionen konstaterats strida mot Europakonventionen mot de mänskliga rättigheterna. Kommissionen är rådgivande till Europarådet och bildades efter kommunismens sammanbrott i östra Europa för att hjälpa de tidigare diktaturerna att utveckla demokratiska stater.

– Det tidigare yttrandet från Venedigkommissionen gör det klart att sådana ”anti-propaganda”-lagar utsätter barn och ungdomar för risker genom att bidra till att skapa en hotfull miljö där hbtqi-barn kan utsättas för hälsorelaterade risker, mobbning och trakasserier, och de utesluter hbtqi-personer från att fullt ut delta i ett demokratiskt samhälle, säger Denitsa Lyubenova från den bulgariska organisationen Deystvie.

ILGA-Europas VD Chaber vill se åtgärder från EUs sida.

– Med tanke på den extremt snabba proceduren för denna lag, är dess tydliga politiska mål att utse hbtqi-personer till syndabockar och lagstifta mot deras mänskliga rättigheter. Den är oförenlig med Europarådets och EUs standarder för lagstiftning och icke-diskriminering. Som sådan begär ILGA-Europe att Europeiska kommissionen bedömer lagens förenlighet med EU-lagstiftningen och kräver en stark reaktion från alla EUs medlemsstater.