Washingtonblade.com rapporterar att presidentkandidaten Kamala Harris har valt Minnesotas demokratiske guvernör Tim Walz som sin vicepresidentkandidat. Beslutet, som fattades kort innan Demokratiska nationella konventet i mitten av augusti, kom efter att president Joe Biden tillkännagav sin avgång den 21 juli.

Walz, som nu sitter sin andra mandatperiod som guvernör i Minnesota och är ordförande för Democratic Governors Association, har tidigare representerat ett republikanskt distrikt i representanthuset i 12 år. Han blev mer känd för allmänheten när han nyligen dök upp som en toppkandidat för vicepresidentposten. Walz har uppmärksammats för sin rättframma progressiva framtoning och sina kritiska kommentarer riktade mot republikanska motståndare, däribland före detta president Donald Trump och senatorn och den. republikanske vicepresidentkandidaten JD Vance, som han kallat ”konstiga typer.”

Enligt Brooke Migdon från The Hill har Walz bidragit till att göra Minnesota till en fristad för HBTQ-personer, genom att förbättra tillgången till könsbekräftande vård och abort, förbjuda så kallad omvandlingsterapi och förhindra bokförbud som riktar sig mot HBTQ-teman.

Hbtq-grupper jublar över valet. ”Det råder ingen tvekan om att Kamala Harris har elektrifierat nationen och ingjutit nytt hopp i valet,” sa Human Rights Campaigns president Kelley Robinson. ”Hennes val av guvernör Walz sänder ett budskap om att en Harris-Walz-administration kommer att vara engagerad i att främja jämlikhet och rättvisa för alla.”

GLAADs president och VD Sarah Kate Ellis tillade, ”presidentkandidat Harris val av Minnesotas guvernör Tim Walz understryker ett långvarigt engagemang för jämlikhet, välstånd och säkerhet för alla amerikaner, särskilt hbtq-personer. Guvernör Walz har en bevisad meritlista som inkluderar och skyddar hbtq-personer och de grundläggande friheter som alla amerikaner uppskattar.”

Sayre E. Reece, vice ordförande för National LGBTQ Task Force Action Fund, hyllade också beslutet: ”Guvernör Walz har varit en orubblig allierad och förespråkare för hbtq-communityt. Under hans ledning har Minnesota blivit både en fristad för transpersoner och för nyanlända. Vi stödjer fullt ut Harris/Walz. Vi kan till och med kalla dem ‘gyllene parhästar.'”