Samtidigt med att Namibia avkriminaliserar samkönade sexuella kontakter så går franskspråkiga Kongo-Kinshasa, eller Demokratiska Republiken Kongo, åt det andra hållet. Som alla tidigare franska respektive belgiska kolonier har landet, till skillnad från engelskspråkiga länder i Centralafrika, inte kriminaliserat samkönade relationer.

Nu vill landets nya justitieminister Constant Mutamba få en ändring till stånd. Ministern som representerar ett litet parti med endast 1% i stöd vid senaste parlamentsvalet, ingår i den koalitionsregering under ledning av premiärminister Judith Suminwa som tillträdde 12 juni i år.

Mutamba och hans parti har drivit en aktiv antihomosexuell politik där just kriminalisering varit ett av de politiska målen. Enligt sajten Erasing 76 Crimes la han fram en motion i landets parlament senast i april i år med straffskala på upp till 15 år för samkönade sexuella kontakter.

I ett brev till Kongo-Kinshasas riksåklagare den 15 juni, tre dagar efter att han tog plats som justitieminister, krävde han åtal ”mot utövarna av avvikande praktiker av sexuell och homosexuell natur”, och formulerade detta som ”brott mot moral” för såväl landet som familjen. Enligt det brev till riksåklagaren som Ersaing 76 Crimes publicerar påstår Mutamba att det ”inte går en enda dag” utan att han nås av information om att individer och grupper organiserar sexorgier.

Erasing 76 Crimes konstaterar att justitieministern genom sitt brev till riksåklagaren bryter mot rättstatens principer där oberoende rättsvårdande myndigheter är en av grunderna.

Som ett direkt svar på justitieministerns brev beordrade riksåklagaren General Firmin Mvonde den 20 juni alla landets åklagare att ta tag i alla som utövar samkönat sex. I brevet säger han att homosexualitet strider mot ”god moral” och ”när lagen nu skall testas är det passande att det blir framgångsrikt”.

Trots den snöbollseffekt som justitieministerns och riksåklagarens åtgärder lett till finns idag ingen möjlighet att åtala någon för att de haft samkönat sex så länge det skett privat, konstaterar Radio France International. Även civilsamhällesorganisationer som arbetar med mänskliga rättigheter understryker att lagstöd saknas för att nu börja ge sig på hbtq-personer.

Kongo-Kinshasa är just nu ett oroligt land där det bland annat genomfördes ett kuppförsök tidigare i år. En rebellrörelse får uppbackning av grannländerna Uganda, Burundi och Rwanda medan andra stater som Zimbabwe, Angola och Namibia stöttar regeringen.