Organisationen NC SOS, som tidigare i år fick ta emot Regnbågspriset av svenska Regnbågsfonden, skriver på sina social medier att myndigheterna i den ryska delrepubliken Dagestan inlett vad som misstänks vara en arresteringsvåg riktad mot hbtq-personer.

Dagestan, som i dagarna uppmärksammas för terrorattentat mot poliser, en synagoga och två ortodoxa kyrkor ligger granne med Tjetjenien och är en av delrepublikerna i Nordkaukasien med en muslimsk majoritetsbefolkning. Hbtq-personer har länge varit pressade av polis och myndigheter i det konservativa regionen.

NC SOS skriver på sitt Instagramkonto att från trovärdiga källor har de fått veta att ”minst tre personer har hållits av polis på grund av misstanke om homosexualitet”. De tre skall ha släppts men sedan återigen arresterats och en av dessa skall nu ha åtalats.

”Till skillnad från i Tjetjenien dödas inte de som grips”, skriver NC SOS men berättar samtidigt att även i Dagestan handlar kartläggningen och förföljelsen av homosexuella om att gripa personer, ta deras telefoner för att sedan gripa ytterligare ”misstänkta”.

NC SOS som är baserad i västra Europa men med tillknutna aktivister runt om i både Kaukasusregionen och andra delar av Ryssland, berättar i sin story på Instagram att de minst tre arrestringarna kom efter att en känd rysk öppet gay bloggare besökt Dagestan.

Bloggaren, Matvei Volodin, som publicerar sexuellt material via bland annat Instagram och X under smeknamnet USSRboy lockades i slutet av maj till Dagestan av ”följare” för att spela in sexvideos i en lägenhet.  ”Följarna” visade sig dock vara poliser.  Enligt nyhetssajten OC Media skall han ha misshandlats och arresterats och hans telefon skall ha beslagtagits. Poliserna skall med hjälp av att ha kommunicerat genom Volodins telefon och utgett sig för att vara bloggaren lockat andra homosexuella till lägenheten där de fotograferats. Totalt skall fem personer ha gått i fällan uppger NC SOS citerade av tidningen OC Media.

Volodin skall därefter ha dömts till 10 dagars arrest för det som klassats som ”huliganism”. Han släpptes den 5 juni men arresterades direkt igen av civilklädda personer som enligt NC SOS skall ha tillhört ”Centret för att bekämpa extremism”. Han sitter nu i ett häkte för att den 4 augusti ställas inför rätta anklagad för att spela in och distribuera pornografi.

Människorättsaktivister och läkare upprörs över att han underlång tid nekats den vård han är i behov. av.

”Varken i arresten eller häktet har han fått tillgång till sin hiv-medicin”, skriver den ryska sajten Parniplus.com. Enligt läkare som undersökt honom behöver han ”omedelbart tillgång till sin behandling och medicin”.