Rösträkningen blev inte särskilt spännande. Det stod tidigt klart att det mexikanska presidentvalet hade vunnits överlägset av Claudia Sheinbaum, som fick 58 procent av rösterna – nästan dubbelt så mycket som motkandidaten.
Sheinbaum blir därmed den första kvinnan på presidentposten i Mexiko. Hon blir också landets första judiska president.
Valet är goda nyheter för den växande mexikanska regnbågsrörelsen. Claudia Sheinbaum tillhör samma koalition av vänsterpartier som föregångaren Andrés Manuel López Obrador, men hon anses allmänt radikalare och ännu mer feministisk.
Hon var tidigare borgmästare i huvudstaden Mexiko city och gick som första lokala överhuvud i stadens pridetåg, vilket förstås provocerade homofoberna. Men det är också den typen av ställningstaganden som har gjort henne populär.
Mexiko är ett mångsidigt och ofta motsägelsefullt land.
Homosexualitet avkriminaliserades redan 1871, alltså långt innan de flesta europeiska länder.
Den katolska kyrkan är mycket stark, men gammal folktro lever också kvar och att lägga tortillas på gravarna under De dödas dag är en viktig del av den mexikanska identiteten.
Det är också den stora revolutionen 1910–20. Då gjorde fattigbönder och radikala grupper gjorde uppror mot Mexikos diktator. De krävde jord, rättvisa – och inte minst frihet. Frihet att få leva som man vill och bestämma över sig själv.
De mest kända revolutionsledarna som Emiliano Zapata och Pancho Villa pryder fortfarande många väggmålningar. En annan var Amelio Robles – som var överste inom revolutionsarmén.
Amelio Robles (1889–1984) var också det vi i dag kallar transman. Vid födseln registrerades han som flicka och döptes till Amelia. Från 20-årsåldern levde han öppet som man, under namnet Amelio. Könsidentiteten var inget som han kompromissade med. Enligt legenden drog han pistol om någon kallade honom för kvinna.
Amelio Robles blev accepterad som man, inte bara av sin familj utan också av de mexikanska myndigheterna. Eftersom Robles var juridiskt godkänd som man kunde han gifta sig med en kvinna, paret adopterade också ett barn.
Under de senaste åren har mexikanska hbtq-personer slagits hårt för utökade rättigheter och större tolerans.
I december 2022 infördes samkönade äktenskap över hela landet (det hade tidigare funnits i vissa mexikanska delstater).
I april i år förbjöds så kallad omvändelseterapi (det vill säga att försöka “bota” homosexualitet). Med Claudia Sheinbaum som president lär utvecklingen gå ännu snabbare.
Det som händer i jättelandet Mexiko (132 miljoner invånare) får inte alltid så mycket uppmärksamhet i svenska medier. Men det kan få en hel del positiv påverkan på resten av kontintenten. Vilket kan behövas, särskilt om Donald Trump snart tar över grannen i norr.