Rapporter om hatbrott riktade mot främst icke-binära, homo-bisexuella och transpersoner liksom olika former av attacker mot Pridefiranden ökar i den bevakning som tidningen Queer.de gör.

Under torsdagen rapporterar även tyska nyhetsbyrån DPA om en rapport från Hamburgs delstatssenat som svar på en fråga från den gröna ledamoten Farid Müller.

I rapporten talas om en ”nationell trend” i Tyskland med ökade hatbrott riktade mot hbtq-personer. Anmälningar om våldsamma brott som rån och fysiska attacker ligger på samma nivå som tidigare medan brott som verbala förolämpningar och uppvigling till hatbrott har ökat. Totalt har anmälda hatbrott 2023 ökat med 75% jämfört med 2022.

I en kommentar till tyska nyhetsbyrån säger Müller att ”Den dramatiska ökningen av hatbrott i Hamburg är en alarmerande signal om social stämningar i samhället. Gränsen för vad som kan sägas och genomföras förskjuts i snabbare takt med fruktansvärda konsekvenser för speciellt minoriteter.”

I Hamburg är det nöjesdistriktet i stadsdelen St. Pauli där det fysiska våldet mot queera ökat. 6 av de 20 fysiska våldsbrott som utfördes 2023 var just i St. Pauli.

Även i Norge har hatbrottsstatistiken för 2023 presenterats och pekar även där på att hatbrott ökat, speciellt riktat mot transpersoner och homo-bisexuella. 2022 anmäldes 215 hatbrott mot homo-bisexuella och 69 mot transpersoner. 2023 var siffrorna 309 respektive 155. Dvs för transpersoner en 124% ökning.

– Efter Prideterrorn 2022 har vi sett en stadig ökning av anmälningar om hat baserat på sexuella läggning, könsidentitet och könsuttryck, säger polisen Abetare Krasniqi till NRK.

I mars berättade regnbågsorganisationen SETA att en majoritet av de Pridefestivaler som arrangerades under 2023 också utsattes för olika former av hatbrott.

Nästa rapport om hatbrott i Sverige publiceras först hösten 2025 berättar Brå för QX. Den senaste rapporten kom i december och avsåg skillnaden mellan 2021 och 2022. Där pekades på en minskning av antalet hatbrott som RFSL dock menade kan bero på att de som utsätts inte ser någon mening med att anmäla.