Budskapet om den nuvarande Påven Franciskus inställning till homosexuella inom den katolska kyrkan böljar fram och åter.

Ena stunden kommer positiva budskap om inkludering och erkännande av samkönad samlevnad, för att i nästa stund slå igen dörren för de trans och homo/bi-personer som vill vara öppna i kyrkan.

Enligt italiensk media som citeras av gay.it skall Påven i måndags vid ett vårmöte med kyrkans biskopar har använt ett negativt laddat ord om homosexuella män.

Diskussionen med biskoparna rörde frågan om öppet homosexuella män skall antas till prästutbildningar.

Enligt närvarande biskopar som talat med italiensk media skall Påven ha sagt att ”I kyrkan är det för mycket av ‘frociaggine’ redan som det är”. Ordet ‘frociaggine’” är ett nedsättande ord ungefär som ”bögerier”, när ordet bög används i negativ mening.

Under tisdagen har Påven via sin pressavdelning bett om ursäkt för det nedsättande uttrycket.

Italiensk media spekulerar i om Påven verkligen kände till att ‘frociaggine’ är ett negativt laddat ord. Grundbudskapet som slogs fast redan 2005 är dock att praktiserande homosexuella inte kan accepteras som elever vid de katolska seminarier där präster utbildas. 2005 lades Påven dessutom till att även ”djupt rotade homosexuella tendenser” liksom stöd till ”den så kallade gay-kulturen” skulle utesluta en person från att antas vid prästseminariet.

Den amerikanska Catholic LGBTQ+ Ministry väkomnar att Påven bett om ursäkt för ordvalet.

– Vi är dock besvikna över att påven inte tydligt förklarade vad han menade med att förbjuda homosexuella män från prästerskapet, säger ledaren för organisationen Francis DeBernardo. Utan en förklaring kommer hans ord att tolkas som ett generellt förbud mot att acceptera någon homosexuell man till ett prästseminarium. Vi ber påve Franciskus, som en gång sa det numera berömda om homosexuella präster, ”Vem är jag att döma?”, att ge ett tydligare uttalande om sina åsikter om homosexuella präster, varv så många troget tjänar Guds folk varje dag.