Det var igår, i samband med det nya lagförslaget i Ghana, som Regnbågsfonden öppnade en insamling. Målet är att samla in 200 000 kronor. Embla Kullberg, generalsekreterare på Regnbågsfonden, säger att det nya anti-gay-lagförslaget är ”helt bedrövligt”.
– Det är en utveckling som har varit på gång länge. Tyvärr är det en utveckling vi ser i många andra länder också – där hemska lagstiftningar är på väg att träda i kraft, säger hon och fortsätter:
– Hbtqi-personer har varit utsatta i landet tidigare och nu kommer det att bli ännu värre.
Berätta lite om insamlingen.
– Vi har tittat på Ghana ett tag och varit i kontakt med organisationen LGBTQ+ Rights Ghana. Regnbågsfonden har förutsättningarna och möjligheterna att starta en insamling – så självklart gör vi det. Det finns fortfarande tid att påverka, eftersom presidenten Nana Akufo-Addo också måste godkänna lagen.
Brukar ni nå era insamlingsmål?
– Ja. När lagen i Uganda kom samlade vi in över 700 000 kronor. Det brukar gå väldigt bra och vi ser stort engagemang, så vi hoppas samla in mycket pengar även den här gången.
LGBTQ+ Rights Ghana grundades 2018 som en aktivist-blogg. 2021 öppnade organisationen sitt kontor i huvudstaden Accra, men stängdes strax därpå ner av polisen. Sedan dess arbetar medarbetarna med hbtqi-rättigheter på distans.
Hur kommer anti-gay lagen att påverka hbtqi-personer och allierade i Ghana?
– Lagförslaget är farligt på många olika sätt. Innan det godkändes av parlamentet såg vi en ökning i antal fall av fysisk misshandel av hbtqi-personer. Brotten begås ostraffat och förövarna hålls inte ansvariga, säger biträdande direktör för organisationen Abdul-Wadud Mohammed och fortsätter:
– Det kommer bli mer sånt nu. Vi har redan fått höra om fler attacker sedan regeringen röstade ja till lagförslaget. Allierade som talar ut för gemenskapen tystas och det kommer att bli svårare för regnbågs-communityt att leva och blomstra i Ghana.
Vart går pengarna?
– De insamlade pengarna från Regnbågsfonden kommer att gå till välfärd för gemenskapen, vår kamp för hbtqi-personers rättigheter och en del kommer även att gå till juridiska kostnader för att strida mot lagen i högsta domstolen.
Vad säger hbtqi-personer i Ghana om lagen?
– Vi alla är rädda och förkrossade. Vi har använt våra plattformar för att försöka lugna communityt och skicka solidaritet. Queera personer försöker undvika att bli måltavlor för lagen och försöker hitta olika sätt att vara i säkerhet på.
Läs mer om insamlingen här.
Uppdaterad 2024-03-01