Det blev som förväntat Alexander Stubb och Pekka Haavisto som gick vidare till en andra omgång i det finska presidentvalet. Stubb fick 27,2% och Haavisto 25,8%.
Även om Sannfinländarnas Jussi Halla-aho såg ut att rusa i opinionen mot slutet av den första omgången så landade han på 19% medan Centerns Olli Rehn fick strax över 15%.
Och det är just dessa två väljargrupper som blir intressanta inför den andra valomgången då Stubb och Haavisto står mot varandra.
I de finlandssvenska efteranalyserna på svenska YLE och i Hufvudstadsbladet diskuteras hur Jussi Halla-ahos väljare kommer resonera. Gruppen är konservativ och gillar inte storstadskandidater som de två vinnarna bägge två tydligt är. Att de två dessutom representerar två för väljargrupper irriterande minoriteter, Alexander Stubb, som om än tvåspråkig så finlandssvensk och Pekka Haavisto som gift med en man. En trolig utgång är att många av de Sannfinländska sympatisörerna inte kommer rösta i den andra omgången.
Det är högst troligt att Pekka Haavisto får Li Anderssons vänsterröster på 4,9% och Jutta Urpilainens socialdemokratiska röster på 4,3%.
Så frågan är hur centerväljarna, de som röstade på Olli Rehn, kommer göra.
Ser man på valresultatet i söndags har Pekka Haavisto fördel i centrala Helsingfors, Åbo, Tammerfors och Uleåborg och även Åland, medan Alexander Stubb går hem bättre i övriga städer och, konstateras i finlandssvensk valbevakning, ibland finlandssvenska väljare.
Det som kan tala för Haavisto i en andra omgång är att han uppfattas som en lugn och stabil person, medan Alexander Stubb ses som mer yvig och kanske även för internationellt lagd. Det som talar för Alexander Stubb kan på marginalen vara att han lever med en kvinna och att han inte kopplas samman med De Gröna och med vänstern, trots att han liksom Stubb framhäver sig som liberal.
I Hufvudstadsbladets redogörelse av den valkompass som Stubb och Haavisto svarat på finns skillnader mellan de två i det som är den finska presidentens huvudsakliga arbetsområde, utrikespolitiken och försvaret. Medan Haavisto inte vill tillåta kärnvapen eller permanenta NATO-baser på finskt territorium är Stubb öppen för både och. Medan Haavisto menar att Finland bör kritisera andra NATO-länder som bryter mot mänskliga rättigheter, formulerar sig Stubb mer försiktigt. Medan Stubb säger att värnplikten inte skall omfatta kvinnor menar Haavisto att även tjejer skall ingå.
Stubb vill behålla presidentens rätt att benåda fångar medan Haavisto menar att den möjligheten skall överföras till domstolsväsendet. Och slutligen listar HBL.fi att Haavisto vill avskaffa kravet på att en president måste vara född i Finland, något Stubb vill behålla.
Ur ett regnbågsperspektiv är tveklöst det mer symboliskt betydelsefullt om Pekka Haavisto valdes och hans man Antonio Flores blev President-partner. Alexander Stubb har dock under sin politiska karriär, som statsminister och partiledare för Samlingspartiet (motsvarande svenska moderaterna), varit en tydlig allierad till regnbågsrörelsen i Finland.
Den 11 februari avgörs vem av de två som tar över efter den nu omåttligt populäre Sauli Niinistö.
Uppdaterad 2024-01-29