Efter besök vid Finska kyrkans julmarknad i Gamla stan deltog tidigare gröna utrikesministern och nu presidentkandidaten Pekka Haavisto i ett rundabordssamtal med en grupp finländare i Stockholm på Miljöpartiets kansli. QX fick några minuter tillsammans med presidentkandidaten innan rundabordssamtalet tog vid,
Haavisto ställer nu upp för andra gången i ett presidentval och är en av två favoriter till att i februari, efter den troliga andra valomgången, eventuellt väljas till Finland president. Tillsammans med Alexander Stubb beskrivs hans kampanj att ha inriktningen att bli ”hela folkets president”.
– Ja, det är sant. Det är mycket viktigt att just nu tänka på de olika områdena i Finland. Det är frågan om säkerhet men också möjligheten att leva och verka i olika delar av landet. Vi såg under Covid 19 hur många flyttade till sina sommarställen och arbetade därifrån. Detta kommer nog nu bli mer allmänt att människor väljer olika ställen att leva på. Samtidigt diskuterar vi situationen i östra Finland där gränstrafiken har varit mycket aktiv med många turister från Ryssland och vi har sagt att vi inte kan vänta tills gränsen kan öppnas igen utan vi borde stödja de här människorna att hitta nya möjligheter att leva och arbeta. Där kommer de gröna frågorna in med grön ekonomi och investeringar.
Presidenten arbetar främst med utrikespolitiska frågor och hen är även överbefälhavare för den finska armén. Pekka Haavisto berättar att just säkerhetsfrågor är viktiga i hans presidentvalskampanj.
– Och Finlands NATO-medlemskap som jag som utrikesminister var mycket aktiv i. Och just nu är det gränsfrågan mot Ryssland, där vi har stängt gränsen och partierna är ganska eniga att man kan göra detta. Men i kampanjen är frågan hur man arbetar för hela Finland och då kommer presidentens roll som värdeledare upp. De stora sakerna för mig är fred i vårt gränsområde, fred i vår närhet men generellt även i andra delar av världen där jag nu tänker på kriget mellan Israel och Gaza. Människor är bekymrade över detta. En annan fråga är just nu klimat- och miljöhotet. Den tredje frågar är den om mänskliga rättigheter. Det innebär kampen mot rasism och för egna rättigheter för alla olika grupper och minoriteter. Det är de stora frågor som människor frågar hela tiden om och vill ha upp.
– Jag pratade tidigare idag med finlandssvenska Regnbågsalliansen som ville veta hur du skall arbeta med hbtqi-frågorna i Finland?
– Först om man ser internationellt så är det att Finland arbetar för dessa frågor i FN och andra internationella organ. Vi ser att det finns en backlash på gång inte bara för kvinnornas roll utan också för olika sexuella minoriteter. I Finland är det viktigt att minoritetsgrupperna är synliga i debatten. Som president tänker jag att jag kan fortsätta den praktik jag haft med olika rundabordssamtal med olika människor och ta upp deras frågor och minoritetsfrågor. Men jag har också mött till exempel religiösa grupper som inte är eniga om dessa rättigheter. Det är viktigt att man hela tiden försöker nå de som har svårigheter med dessa rättigheter och att man inte bara möter de som tänker på samma sätt. Det är presidentens roll.
– Vilket är ditt budskap till finska medborgare och finska regnbågsmedborgare i Sverige i samband med presidentvalet.
– En sak som är viktig för alla finländare är att arbeta för mänskliga rättigheter, inte bara i Finland eller här i närheten i de nordiska länderna utan allmänt i världen. Att man till exempel kan ha flyktingar från dessa minoriteter i Finland och hjälpa människor som är i svårigheter. Vi har nu en situation i Ryssland där det blir mer och mer problem för dessa minoriteter. Samtidigt tror jag att andra rättigheter, som till sitt eget språk, är viktiga för den finländska minoriteten i Sverige. Senast jag var i Stockholm var jag på ett äldrehem och mötte människor som kommit till en situation med demens där du bara kommer ihåg ditt ursprungliga språk. Det visar på hur viktigt det är att du har tryggheten i att du kan använda ditt eget språk.
– Presidenten kan ha en viktig roll att påverka Sverige så att den finskspråkiga minoriteten får det bättre här?
– Jag hoppas att man kan hitta en lösning för detta. Jag tror att det finns en historisk orsak till att stötta det finska språket i Sverige som vi gör med svenska språket i Finland. Det är ganska naturligt att det finns ett motsvarande system mellan Sverige och Finland, säger Haavisto.
– Nyligen har Högsta domstolen i Ryssland beslutat att man skall förbjuda det man kallar den internationella hbtq-rörelsen.
– Ja, det är förstås synd att de mänskliga rättigheterna inte är accepterade i Ryssland och att dessa minoriteter har en mer och mer pressad situation. Det gäller inte inte enbart sexuella minoriteter utan även etniska som samiska i norra delen av landet. Jag tror att ett auktoritärt system är svårast för de egna medborgarna. Då kommer andra auktoritära former fram och jag tror att det är tidens tecken att detta händer i landet och sedan motsvarar landets linje internationellt. Detta borde vi försöka påverka så mycket som möjligt.
Denna den tredje gången som Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet har han maken Antonio Flores vid sin sida, även om Flores roll tonas ner. Till finsk media har Haavisto sagt att just presidentens partner numera inte har en så aktiv roll, utan ägnar sig åt sin egen yrkeskarriär. 2012 stod han mot Sauli Niinistö, politiker från Samlingspartiet, och förlorade då i andra omgången. Inför kommande presidentval väger det jämnt i opinionsundersökningar mellan honom och tidigare statsminister Alexander Stubb (samlingspartiet) och det ser ut att bli en andra valomgång. Opinionsundersökningarna pekar just nu på att vid en sådan andra valomgång är det Stubb som får flest röster med 55% mot 45%.
I presidentvalet representerar kandidaten antingen sitt parti eller så bildas ett bredare ”valmansförbund”. Även om Haavisto är känd grön politiker ställer han nu upp i just ett valmansförbund för att bredda kampanjen. I den valundersökning som Yle publicerade i mitten av november säger hela 30% av socialdemokratiska väljare att de kommer rösta på Stubb i den andra omgången. Undersökningen pekar på att Haavisto är stark bland kvinnor och ungdomar medan Stubb är männens kandidat men också att just Stubb verkar nå ut över blockgränserna.
Uppdaterad 2023-12-04