Efter att Österrike valt att hoppa av som ansökarland för Fotbolls-VM 2034 är nu Saudiarabien det enda land som vill stå som arrangör.

Att Saudiarabien har accepterats som ansökarland möts nu av kraftfull kritik av bland annat Human Rights Watch.

I ett uttalande i veckan konstateras det att landets hantering av mänskliga rättigheter har försämrats under kronprins Mohammed Bin Salmans styre, ”massavrättningar, fortsatt förtryck av kvinnors rättigheter med mäns förmyndarskap, dödandet av hundratals migranter vid Saudiarabiens gräns mot Jemen.
Vidare skrivs det att ”tortyr och fängslande av fredliga regeringskritiker fortsätter, och domstolar har ålagt saudiska kvinnor tiotals år långa fängelsestraff för tweets.  Sex utanför äktenskapet, inklusive samkönade relationer är en brott med dödsstraff som påföljd, homo- och bisexuella liksom transpersoner i Saudiarabien tvingas också praktisera extrem självcensur för att överleva i sin vardag.

Human Rights Watch konstaterar även att med Saudiarabien som värdnation kommer spelare, fans och journalister som vill följa fotbolls-VM 2034 att utsättas för ”censur, stigma och diskriminering”.

Liknande kritik framfördes inför, under och efter Qatars värdskap för fotbolls-VM förra året. Även i Qatar är samkönad kärlek och icke-binärt könsuttryck kriminaliserat, för samkönade sexuella kontakter ges 7 års fängelse och enligt Sharia-lagar är det även belagt med dödsstraff.

FIFA:s presschef Bryan Swanson gick när kritiken var sin hårdast ut och sa att han som ”stolt gay man” på plats i  Qatar kunde försäkra att Fotbollsförbundets Gianni Infantino ”är engagerad i hbtq-frågor”. I protest mot Qatars hantering av hbtq-personer ville flera spelare och fans bära regnbågsfärgade detaljer i det som kom att kallas ”One Love”-kampanjen. Denna ställdes dock till slut in efter att protester mot markeringen fått alla de västeuropeiska lagen att backa. Bland annat ansåg Frankrikes lagkapten Hugo Lloris att alla skulle ”respektera” Qatar. En av de som ändå valde att bära regnbågsfärger när hon närvarade på arenorna var Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

När nu Saudiarabiens ser ut att stå värd 2034 lär en liknande kritik och debatt uppstå. Minky Warden på Human Rights Watch:
”FIFA brister i sitt ansvar gentemot fotbollsvärlden att genomföra VM:s budgivnings- och urvalsprocedurer på ett etiskt, transparent, objektivt och opartiskt sätt. Om det ska finnas någon integritet kvar i denna process, behöver FIFA omedelbart skjuta upp och öppna budgivningsprocessen för VM 2034, offentliggöra sina policys för arbetsvillkor, mänskliga rättigheter och miljö och sedan se till att skydden fullt ut genomförs.”