Den spanska hbtqi+ rörelsen var märkbart oroad över att söndagens val i Spanien skulle innebära en ny regering där Partido Popular, motsvarande svenska moderaterna, och Vox, motsvarande Sverigedemokraterna skulle få en gemensam majoritet.

Vox har gått hårt åt den sittande regeringskoalitionen under ledning av Pedro Sánchez, bestående av Socialdemokrater och vänstern med stöd av bland annat katalanska och baskiska separatistpartiet, för deras aktiva stöd i hbtqi+ frågor. Bland annat har en könstillhörighetslag antagits där personer från 16 år ges rätten att själv besluta om sin juridiska könstillhörighet. För barn från 14 år krävs föräldrars godkännande. Sánchez regering har även infört förbud mot omvändelseterapi och infört lagskydd för intersexuella barn så att de inte skall utsättas för onödiga genitala kirurgiska ingrepp.

Såväl Vox som Alberto Núñez Feijóos parti PP, Partido Popular, sa i valrörelsen att de planerar att förändra könstillhörighetslagen igen så att det inte ”är lättare att ändra sitt kön än att ta körkort”, som Núñez Feijóos sagt enligt PinkNews.co.uk. Vox ledare Santiago Abascal har i sin tur tagit upp samma argumentation som bland annat den svenska Kvinnolobbyn och menar att de rättigheter för transpersoner som införts innebär ett hot mot kvinnors rättigheter. Vox vill samtidigt begränsa kvinnors fria val när det gäller abort.

På en av sina valaffischer med budskapet ”Besluta vad som gäller” illustrerade det högernationalistiska partiet vilka folkrörelser och frågor som de kastar i papperskorgen: Agenda 2030, kvinnofrågor, hbtqi-frågor, katalansk självständighet, husockupationer och en kommunistisk flagga.

Vox kampanjer var dock inte så framgångsrika och partiet tappade 19 mandat och landade på 33 stycken, medan PP fick 47 nya mandat och landade på 136. De två partierna får därmed inte de nödvändiga 176 mandaten för att samla en gemensam majoritet. Trots den kraftiga framgången för PP och tappet för flera separatistpartier görs bedömningen att det även efter detta val blir lättare för Sánchez att bilda en regering än för Núñez Feijóos.