Under onsdagen hölls en ”högnivå-konferens” på Arlanda i Stockholm som del av det svenska ordförandeskapet. Konferensen som samlade deltagare från hela EU för att identifiera och dela erfarenheter från deras arbete med att främja hbtqi+ personers rättigheter och möjligheter.
Idén bakom konferensen var dessutom att bygga en plattform för fortsatt arbete med EU:s strategi för hbtqi+ personers lika rättigheter som antogs 2020 och som skall förverkligas fram till och med 2025.
– Genom att samla experter med olika bakgrunder och erfarenheter som arbetar med dessa frågor vill vi samla krafter för att stärka arbetet för hbtqi+ personers lika rättigheter och möjligheter. Jag hoppas att diskussionerna främjar detta arbete, sa jämställdhets- och arbetslivsminister Paulina Brandberg (L) inför konferensen.
Under mötet framkom kritik från den svenska hbtqi+ rörelsen mot värdlandet för att Sverige ännu inte fått en ny könstillhörighetslag på plats, sist av alla de nordiska länderna. En proposition var tänkt att läggas fram av regeringen tidigare i år, men har ännu inte presenterats. Tidigare regeringar har på samma sätt inte lyckats få fram en proposition så att riksdagen kan ta frågan vidare.
Ett syfte med mötet på Arlanda var att identifiera områden där det finns utrymme för förbättringar för att göra EU-strategin för hbtqi+ personers rättigheter mer effektiv fram till 2025.
ILGA Europas Evelyne Paradis gav sitt stöd till strategin som hon berättade att hbtqi+ rörelsen började kämpa för för ”12-13 år sedan”. Hon framförde budskapet att det just nu pågår en backlash mot arbetet för mänskliga rättigheter som ”speciellt drabbar hbtqi+ personer” och speciellt handlar om transpersoner och frågor kring könsidentitet. Och underströk att denna backlash inte enbart sker i de länder som ofta nämns i media utan ”i alla EUs medlemsländer”. Paradis efterlyste behovet av att hela EU involveras, inte bara de mest engagerade och att det i strategin skall finnas med hur inte enbart frivilligorganisationer utan även myndigheter och politiken ges resurser att driva hbtqi+ frågor på ett stabilt, långsiktigt och strukturerat sätt.
Det fick hon medhåll av från Martin Andreasson (L), statssekreterare hos Paulina Brandberg. Han lyfte som ett exempel hur flera svenska myndigheter utsetts till att bli ”hbtqi+ strategiska”.
En stor del av konferensen kom att handla om den utsatthet som transpersoner idag lever under med en backlash från konservativa populistiska krafter och hur delar av den feministiska rörelsen och hbtqi+ rörelsen kommit i konflikt vilket försvagar arbetet för mänskliga rättigheter.
På plats under konferensen, där Kommissionens strategi i halvtid presenterades och diskuterades, fanns bland annat EU-kommissionär för jämlikhet Helena Dalli med som en av huvudtalarna. Övriga deltagare inkluderar representanter från Europaparlamentet, civilsamhällesorganisationer samt Ángela Rodrígue, Spaniens statssekreterare för jämlikhet och mot könsvåld, som när det spanska ordförandeskapet tar över från Sverige i juli skall driva hbtqi+ frågorna vidare.
Uppdaterad 2023-06-28