Ugandas parlament höll en konferens mellan 31 mars och 1 april i Entebbe, Uganda, där suveränitet, kultur och familjevärderingar var temat. Under konferensen var ledamöter från 22 olika länder på plats tillsammans med religiösa grupper och lobbyister. Samtalsämnet under konferensen bestod till stor del av ”problemet” med homosexualitet och hur det är en fara för människans reproduktion.

Detta bara veckor efter att Ugandas parlament godkänt en lag som gör det brottsligt att identifiera sig som HBTQ-person, något som kan leda till dödsstraff i landet om landets president Yoweri Museveni skriver under. Han talade vid konferensen om varför andra afrikanska länder borde införa likande anti-HBTQ lagar:
– Afrika borde leda vägen till att rädda världen från detta förfall som är den verkliga faran för mänskligheten.

En av de som var där, Kaluma Peter, parlamentsledamot från Kenya, berömde president Museveni och Ugandas parlament. Peter säger hur agerandet är en inspiration för andra afrikanska länder att införa liknande strikta anti-HBTQ lagar.
– En person som föreslår att det borde finnas samkönade äktenskap och relationer, är en person som försöker utplåna hela mänskligheten från jordens yta, sa Kaluma Peter under konferensen.

En HBTQ-aktivist som, under täcknamn, var på plats via Zoom, berättar för The Guardian att de under konferensen försökte skapa en ”afrikansk strategi” för att slå tillbaka mot homosexualiteten. Samt att länderna ska förkasta amerikanska och västvärldens åsikter och inflytande.

Just nu arbetar organisationer som exempelvis svenska Regnbågsfonden för att samla ihop pengar för att överklaga lagen.