Via ett pressmeddelande från EU-parlamentarikern Karin Karlsbro (L) blev det i veckan känt att den svenska regeringen ställer sig bakom EU-kommissionens uppmaning att pröva Ungerns hbtq-lagar i domstolen.
– Sverige ställer sig på rätt sida om historien. Det är ett viktigt besked som visar att Liberalerna gör avtryck och att regeringen är beredd att ta strid för liberala värderingar, säger Karlsbro i ett pressmeddelande.
I mars gick tre organisationer ut och uppmanade EUs medlemsstater att ställa sig bakom Kommissionen, Forbidden Colours, Háttér Society och Reclaim. 10 länder i EU har fram till idag ställt sig bakom domstolsprövningen. Det är Belgien, Luxemburg, Nederländerna, Portugal, Irland, Danmark, Österrike, Malta, Spanien och Sverige. Även EU-Parlamentet har ställt sig bakom en juridisk prövning av de ungerska lagarna.
– Ett mycket välkommet beslut med ett brett stöd bland EU:s medlemsstater och i parlamentet. Jag hoppas att Sveriges ställningstagande, särskilt som ordförandeland kan vara en knuff för fler länder att följa efter, säger Karlsbro.
I samband med att Ungerns parlament röstade för att släppa in Finland i NATO förklarade Viktor Orbáns politiska chef Balázs Orbán genom ett uttalande publicerat av regeringen, utan att direkt lyfta hbtq-frågor, att Sverige beter sig ”moraliskt överlägset” mot Ungern och pekar ut uttalanden av både statsminister Ulf Kristersson och Liberalernas ledare Johan Pehrson som orsak till att Ungern inte vill godkänna Sverige som NATO-medlem. Finland har enligt de tre organisationerna till dags dato inte ställt sig bakom domstolsprövningen.
Enligt Karin Karlsbro pågår förhandlingar med fler regeringar om att ställa sig bakom EU-Kommissionens begäran att pröva de ungerska lagarna i EU-domstolen.
Uppdaterad 2023-04-02