För första gången sedan lagen om skotskt självstyre klubbades för 25 år sedan har Storbritannien lagt in sitt veta mot ett beslut fattat av det skotska parlamentet, och det vetot har de lagt in mot Skottlands nya könstillhörighetslag som skulle göra att juridisk könstillhörighet bygger på självidentifikation.
Lagen röstades igenom det skotska parlamentet strax innan jul med en stark majoritet på 86 för och 39 emot. Enligt den nya könstillhörighetslagen skulle transpersoner kunna ändra sitt juridiska kön i folkbokföringen, på pass och id-handlingar utan att först få en könsdysfori-diagnos och utan att ha påbörjat medicinska könsbekräftande behandlingar. Åldersgränsen skulle också sänkas till 16 år.
Men i måndags meddelade Storbritanniens konservativa Skottlands-minister Alister Jack att han beslutat att lägga in sitt veto mot lagen. Något som mötts med ilska från Skottlands försteminister Nicola Sturegon som hotat att ta ärendet till Högsta domstolen.
– Det finns inga anledningar att bestrida den här lagstiftningen. Det skotska parlamentet har kompetens att fatta det här beslutet, det påverkar inte funktionen av diskrimineringslagen och lagförslaget röstades igenom med en överväldigande majoritet efter långa och intensiva diskussioner där företrädare från samtliga partier i det skotska parlamentet deltog, sa Sturegon i en presskonferens.
– Det här är att använda transpersoner som redan är en av de mest sårbara och stigmatiserade grupperna i vårt samhälle, som ett politiskt vapen. Det är samvetslöst och faktiskt skamlöst, konstaterar hon och menar att Westminster dessutom bryter mot principen om det Skottlands parlaments rätt att lagstifta.
Uppdaterad 2023-01-18