Förra måndagen skrev den ryske presidenten Vladimir Putin under en lag som gör det olagligt att sprida ”hbtq-propaganda” i alla åldrar. Lagen är omfattande och betyder bland annat att allt från informationsmaterial om sexuella läggningar (förutom den heterosexuella), filmer, reklam och böcker som rör hbtq är bannlyst i landet.

Privatpersoner som bryter mot förbudet straffas med böter på upp till 66 000 svenska kronor och för företag eller juridiska personer blir böterna ännu saftigare och uppgår till 816 000 sek. Därför har den ryska e-bokstjänsten Litres hastigt plockat bort böcker med hbtq-innehåll från sin sida och uppmanar nu författare att skriva om titlarna, enligt den ryska nyhetssida Meduza.

”Vi föreslår att de författare vars böcker kan innehålla hbtq-propaganda ändrar sina texter så att deras arbete kan släppas på marknaden igen efter modifieringar och moderering” säger Jevgenij Selivanov som är innehållschef för Litres till den ryska nyhetsbyrån RBC och tillägger att de skickat ut en förfrågan till författare att gå igenom sina böcker för att säkerställa att dessa inte innehåller något kopplat till hbtq.

”Parallellt analyserar vi givetvis själva böcker som vi vet nämner hbtq-personer för att förstå om de utgör en risk eller inte”.