Grattis till nya jobbet Maria, ny chef på OutRight Action International i New York, berätta för alla som inte vet, vad innebär ditt nya jobb?
– Tack, ja som chef på Outright International arbetar jag globalt för att hbtqi-personer ska få bättre liv och få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda.
Vad jobbar ni med just nu?
– Vi jobbar mest med långsiktig förändring men också i respons till kriser. Vi har till exempel delat ut över 1,7 miljoner dollar till 39 organisationer som stödjer hbtqi-personer i och utanför Ukraina. Ett exempel på en långsiktig fråga som vi arbetar med är att motarbeta omvändelseförsök, även kallat omvändelseterapi. Det förekommer i alla världsdelar och vi arbetar både för lagstiftning och att till exempel få de som arbetar för mental hälsa att ta avstånd från dessa omvändelseförsök.
Hon som hade jobbet innan dig jobbar idag för Joe Biden om jag har fattat rätt?
– Ja, Jessica Stern blev utsedd till Bidens särskilda diplomatiska sändebud för hbtq-rättigheter förra året. Det var betydelsefullt att han tillsatte en ledare från hbtqi-rörelsen med djupa kunskaper och ett starkt globalt nätverk i rörelsen och inte en karriärdiplomat.
Var bor du nu för tiden och med vem?
– Jag bor med min partner Petrina, i en tvårummare i södra Brooklyn. Innan jag flyttade visste jag att jag gillade New York men jag visste inte om jag skulle känna mig hemma och det gör jag verkligen till hundra procent. Mina kvarter är inte de turistiga och hippa i Brooklyn men trevliga.
Det var ett tag sedan du tog ditt pick och pack och flyttade till USA, hur har åren varit, kan du summera dem?
– Jag har jobbat mer än jag någonsin tidigare i mitt liv, i USA är det nästan omöjligt att ta mer än en veckas semester i taget eller högst två. Men det har varit otroligt stimulerande och intressant och jag känner varje dag att jag gör något meningsfullt. Jag trivs jättebra i New York och tycker fortfarande att det är fantastiskt att kolla på Manhattans skyline och känna att jag verkligen bor här.
Hur har USA förändrats sedan du flyttade dit?
– USA har blivit mer polariserat politiskt, vilket inte alltid märks så mycket i New York City men på nationell nivå. När jag flyttade märktes det till exempel att en del amerikanska hbtq-organisationer började tycka att de mer eller mindre var “klara” i USA och kanske skulle börja jobba mer internationellt. Men det ändrades med Trump och även nu med den våg av lagförslag (över 100) på delstatsnivå som försöker begränsa transpersoners rättigheter, eller Floridas förbud mot hbtqi-diskussioner i grundskolor.
Det är mellanårsval i USA imorgon, vad är din känsla och dina tankar kring det?
– Jag är ju inte medborgare i USA och får därmed inte rösta, men jag är nervös för att Demokraterna ska tappa platser i kongressen. Det är väldigt ovanligt att den sittande presidentens parti vinner platser i mellanårsvalen och det gör läget väldigt osäkert.
Har din bild av Sverige förändrats sedan du flyttade?
– Med Sverigedemokraternas framväxt har jag tyvärr sett med stigande oro på den ökade polariseringen i Sverige – liknande den jag sett i USA. Det verkar finnas en större misstänksamhet mot minoriteter och mot människor en inte känner.
Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag köpte bil under pandemin när vi ville komma bort från våra tätbefolkade kvarter. Nu tar vi ofta turer på helgerna och utforskar småstäderna i Hudson Valley.
Vad får man inte missa som turist i New York tycker du?
– Jag rekommenderar en båttur med Circle Line – Manhattan ser bäst ut från vattnet. Det är fint även om du varit i New York flera gånger och sett allt som man “måste” se. Mitt favoritmuseum är the Tenement Museum som berättar historierna om hur människor bodde på Manhattan under de många årtionden då befolkningen växte enormt.
Vad är ”the talk of the town” just nu?
– Att staden är öppen igen, folk går ut och Broadway har öppnat. Sedan diskuterar vi vilka ställen som tvingats stänga igen och vad som kan tänkas öppna i deras ställe.
Maria Sjödin
Ålder: 52
Civilstånd: Sambo
Bor: Brooklyn
Uppväxt: Nacka
TV-serie jag nyss sett: Star Trek Discovery
Bästa konsertupplevelse: Bruce Springsteen – svårt att välja en konsert eftersom jag sett honom både i Sverige och USA.
Sist jag var på Broadway såg jag: Tony-vinnaren A Strange Loop
Äter helst: På den vegetariska restaurangen Dirt Candy som nyss fick en stjärna i Michelinguiden
Sak jag saknar med Sverige: familj och vänner
Det bästa med USA: Människors nyfikenhet och öppenhet, att hälsa på busschauffören och att snabbt bli
behandlad som stammis.
Det sämsta med USA: Konservatismen och rasismen
Uppdaterad 2022-11-07