Zaniar Matapour, 42, gick natten till lördag till London Pub där Oslo Pride firades inför lördagens stora parad. I en väska hade han med sig automatvapen som han tog fram och började skjuta urskiljningslöst mot gästerna.

Två män i 50- och 60-årsåldern dödades och kring 20 personer skadades innan mannen, genom heroiska insatser av allmänheten, kunde övermannas.

Matapour kunde under lördagen inte förhöras, men polisen och säkerhetspolisen känner till honom sedan tidigare. Han har dömts för narkotikabrott och en knivattack 1999. Vid den domen konstaterades att han led av ”uppenbara psykiska problem”, enligt NRK.

Sedan 2015 har han uppmärksammats av säkerhetspolisen PST för sina kontakter med islamistiska nätverk. I maj i år hade de kontakt med Matapour men gjorde då bedömningen att han saknade våldspotential.

Kritiken mot att säkerhetspolisen tidigare denna månad sänkte nivån för terrorhot trots att de under gårdagens presskonferens förklarade att Matapour var en el av en stor islamistisk miljö, växer. Till VG.no säger professor Lars Gule, aktiv i Humanisterna, att detta är en självmotsägande hantering.

Matapour fanns med i en bil som i april stoppades av polisen. I bilen fanns även den kände och flera gånger dömde ledaren för den norska islamistiska miljön, Arfan Bhatti. Detta lyfts nu i efterdebatten fram som ett tecken på att Matapour hade kontakter som säkerhetspolisen borde att tagit allvarligare på.

Arfan Bhatti la enligt NRK den 14 juni i år, inför Oslo Pride, ut ett inlägg på sin facebook-sida med en brinnande regnbågsflagga och ett citat från Koranen där berättelsen om Lot i Sodom med budskapet att de män som har sexuell kontakt med män skall dödas.

Matapour, som polisen håller förhör med under söndagen, är misstänkt för terrorhandling men polisen undersöker även hans psykiska tillstånd vid utförandet av terrordådet men tanke på att han tidigare haft problem med bland annat schizofreni.

Vid söndagens sorge-gudstjänst i Oslo domkyrka talade Stortingets talman Masud Gharahkhani och sa att ”De mörka tiderna i vår nation visar att det inte handlar om hudfärg eller religion. Ondska är ondska”. Även statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet), markerade att hela Norge står samman oavsett tro. Han vände sig direkt till landets muslimer, där många nu uttryckt oro för ökad islamofobi, och förklarade att ”Vi står enade, vi är en gemenskap.”

Statsministern liksom kronprinsparet var bland de som under lördagen kom för att trösta sörjande och med många tusen andra lägga ner blommor utanför London Pub.

Från hela världen har reaktioner kommit. Bland de som gett kondoleanser finns Frankrikes president Emmanuel Macron: ”Oslo drabbades i natt av en islamistisk terrorists barbari. Mina uppriktiga tankar går till offren och deras familjer, till de skadade, till det norska folket. Inför hat kommer vi alltid att vara starkare enade.” I en kommentar på Instagram citerar den svenska artisten Lisa Nilsson ett citat från Dirty Dancing som sammanfattar många av känslorna i Oslo nu: ”Nobody puts the gay movement in the corner