IndiaTimes ekonomisidor skrev i helgen om de upprörda känslor som fått parlamentariker i Indien att kräva åtgärder från IATA, den internationella samarbetsorganisationen för flyget, att byta förkortningen för staden Gayas flygplats i delstaten Bihar i nordöstra Indien.

Sedan flygplatsen tilldelats sin benämning har det varit GAY. För ett år sedan presenterade den parlamentarisk kommitté som hanterar etiska frågor inom affärsverksamhet en rapport där de förklarade att Gay även är ett uttryck för samkönad kärlek. De rekommenderade att den internationella flygplatsförkortningen skulle byta från GAY till YAG.

I sitt svar meddelade IATA att de av säkerhetsskäl inte kan byta ut flygplatsbeteckningen, så i fredags bad den parlamentariska kommittén Indiens regering att nu trycka på i frågan.

I rapporten förklaras att det är ”generande” med beteckningen GAY eftersom Gaya är en helig stad och många pilgrimer reser till staden för att besöka Mahabodhis tempelbyggnader som är en av de fyra heliga platserna inom Buddhismen. Intill templen finns det träd där Buddha satt när han uppnådde sin upplysning.

IATA står dock, hittills, fast vid sin bedömning att de måste följa reglerna enligt ”resolution 763” som säger att en flygplatsbeteckning aldrig får ändras efter att den tilldelats.