– Vi är väldigt lättade, säger Wei till QX.
Han är glad, men trött och lite stressad, efter att han och maken Miao precis har varit och registrerat sig som föräldrar hos myndigheterna, inför ett stort pressuppbåd.
Wei och Miao har varit ett par i 16 år och hade länge längtat efter att bilda familj tillsammans. Enligt taiwanesisk lag måste par som adopterar vara heterosexuella. Däremot har ensamstående rätt att prövas för adoption, oavsett sexuell läggning. Därför adopterade Wei en dotter själv. Senare gifte sig Wei och Miao, efter att samkönade äktenskap infördes 2019. Makarna har uppfostrat dottern Rou tillsammans, men det är bara Wei som har varit juridisk förälder.
Wei berättar att det fanns en hel del praktiska problem med det. Till exempel har Miao inte kunnat vara med på sin dotters läkarbesök. Det har också inneburit en otrygghet. Om Wei skulle avlida riskerade dottern att inte ha någon juridisk förälder alls.
Paret bestämde sig för att driva saken i domstol – och vann till slut, efter fem år. Domaren menade att det bästa för dottern är att ha juridisk rätt till båda sina föräldrar. Alltså är nu både Wei och Miao pappor i myndigheternas ögon.
Det finns många andra föräldrar som kämpar för samma sak. Flera taiwanesiska hbtq-organisationer kräver nu att lagen skrivs om, så att det blir tydligt att samkönade par kan vara föräldrar. – Vi hoppas verkligen att Taiwan uppdaterar lagarna så att våra vänner också kan få bli juridiska föräldrar till sina barn, utan att driva saken i domstol i flera år, som vi har gjort, säger Wei.
Ön Taiwan, med 23 miljoner invånare, erkänns inte som en självständig stat av särskilt många länder – större delen av omvärlden, även Sverige, ser Taiwan som en del av Kina. Men i praktiken är Taiwan självstyrande och skriver sina egna lagar. Homosexualitet är lagligt i både Taiwan och på det kinesiska fastlandet, men det är hittills bara Taiwan som erkänner samkönade äktenskap.
Uppdaterad 2022-09-27