Det blev som Ungerns regering ville: i den ungerska lagen om civilregistret, motsvarande svenska folkbokföringen, ersätts begreppet ”kön” med ”kön vid födseln”.
– Vi är bestörta över detta beslut som innebär att etablerade rättigheter nu rullas tillbaks, kommenterar Transgender Europes Masen Davis i en kommentar idag.
Röstsiffrorna visar på en klar majoritet, 133 för och 57 emot. Syftet är att förhindras transsexuella, intersex- och transpersoner som önskar en förändring av det juridiska könet att få det legalt erkänt.
– Möjligheten till ändring av juridiskt kön är en av grundstenarna för trans- och intersexpersoner att behandlas likvärdigt utan diskriminering. säger ILGA Europas Katrin Hugendubel om det ungerska parlamentets beslut. Utan denna möjlighet riskerar dessa grupper en kraftigt förhöjd risk att utsättas för stigmatisering, diskriminering, trakasserier och våld varje gång de skall visa upp sina identitetshandlingar, vare sig det handlar om ett besök på banken eller hos läkaren, vid anställningar eller till och med för att teckna nytt mobiltelefonabonnemang.
Lagförslaget lades fram sista timmen den 31 mars, på den Internationella dagen för synliggörande av transpersoner och mötte omedelbart starka reaktioner runt om i världen.
Ungerns transpersoner missnöjda med sin regering
I den andra HBTQI-studien från Europeiska unionens byrå för grundläggande rättigheter som släpptes i förra veckan svarar 76% av Ungerns transpersoner att den egna regeringen ”definitivt inte bekämpar fördomar och intolerans mot HBTIQ-personer på ett effektivt sätt”. Motsvarande siffra i Sverige är 14% och på EU-nivå ett snitt på 38%. Ett annat resultat av studien visar att hela 84% av de svarande transpersonerna i Ungern menar att huvudorsaken till ökade fördomar, intolerans eller våld i landet beror på ”negativa ställningstagande eller attityder hos politiker och/eller politiska partier”.Endast i Polen var det fler transpersoner som gav det svaret, då hela 89%. Motsvarande svar på EUs snitt är densamma som svenska transpersoner svarade, 66%.
Frågorna ställdes i maj och juni förra året via digitala kanaler. Totalt deltog 140 000 medborgare i med svar
Uppdaterad 2020-05-19