I somras blev Qruiser i det närmaste invaderat av bedragarkonton med falska bilder och texter och länkar till andra sajter där det utlovades bilder och kontakt. Qruiser gick ut och varnade medlemmarna i början av juli och har kontinuerligt arbetat med radering och tekniska åtgärder för att försvåra för bedragarna.
– Det hade viss effekt och vi har haft det relativt lugnt ett tag, men nu ser det ut att ta fart igen, berättar Jon Voss på QX Förlag. Läsare har hört av sig till oss om dessa bedragar-profiler som hittats på appar och andra communities och kollegor på förlaget upplever att problemet är vida spritt.
En av de mer aktiva bedragarna öppnade under sommaren till och med en domän med Qruisers namn och nu när de kommit igång igen inleddes det med ett förfalskat påstående om att de sajter som bedragarna hoppas få Qruiser-medlemmar att skapa konton på skall ha varit skapade av Qruiser.
Andra bedragare arbetar mer diskret och skapar konton där de uppger att de inte är så ofta på sajten, så de ber om mailadressen.
– Bedragarna uppmanar medlemmar även att besöka andra externa sajter för att där fortsätta hålla kontakt, berättar Jon Voss. Målet är dock ett och detsamma. Att få din mailadress och att få dig att registrera dig på ett speciellt ”community”.
Communityt, eller snarare de många olika ”community”-liknande sidor som skapats, går att spåra till ett företag på Malta som erbjuder provisioner till de som agerar bedragare.
Dessa företag erbjuder provision för en fungerande mailadress och ännu mer i provision till de som lyckas lura någon att registrera sig och lämna ut sina kontokortsuppgifter.
En läsare berättar för QX att han råkat ut för bedragarkontot på Grindr. I meddelandet finns flera varningssignaler med, vare sig du läser det på Grindr, Qruiser eller andra appar och communities.
• I meddelandet på Grindr säger profilen att hen bara finns på Grindr en viss kort tid – ett varningstecken! (Samma knep används på Qruiser och andra communities och appar)
• Profilen utlovar nakenbilder på en annan hemsida du skall besöka – ett varningstecken! (Kan handla om annat än bilder som utlovas ske på andra sajter).
• Profiler gör reklam för sina profiler på Whatsapp och SnapChat – ett varningstecken! (Kan handla om andra sajter där du behöver uppge din mail för fortsatt kontakt)
• Ytterligare varningstecken är om den du chattar med ber dig skicka din mailadress för fortsatt kontakt!
I somras gick Qruiser ut med följande varningstext – den gäller även om du är på andra appar och chattar:
”Även om vi raderar dessa konton är det effektivaste sättet att stoppa den typen av spam-konton att du inte klickar på länkarna på deras profil, lämnar ut kort/personuppgifter eller på annat sätt för över pengar till någon du inte fullt ut vet vem det är. Att kort efter ni fått kontakt be dig gå till en annan okänd sajt eller maila till dem är ett klassiskt bedragarknep och bör höja dina varningsflaggor. Problemet har den senaste tiden ökat men är inget nytt. Om ett nystartat konto uppmanar dig att klicka på en länk så var extra försiktig!”
– På Qruiser raderas konton löpande. Upptäcker du ett konto du misstänker är ett spam-konto och det inte är raderat inom 12 timmar får du gärna anmäla det till oss så tar vi en titt. Är det däremot ett helt nytt konto får du gärna vänta några timmar innan du rapporterar det och se om det då finns kvar, berättar Jon Voss.
Jon Voss fortsätter med att förklara vikten av att se varningstecknen tidigt.
– Enkelt bondförnuft gör att de här bedragarna inte lyckas och då blir deras arbete helt enkelt inte lönsamt nog för att fortsätta. Vi kan sätta upp så mycket hinder vi bara kan och löpande radera, men i slutändan är det effektivaste sättet att få stopp att som användare av appar och communities vara vaksam.
Problemet med bedragarprofiler är inte begränsat till appar och communities som riktar sig till hbtq-världen. Företagen som utlovar provisioner till bedragarna är lika aktiva på de som riktar sig till en straight målgrupp.
Uppdaterad 2018-11-09