2014 hölls QX GayGaala i Helsingfors för första gången. Genom omröstning bland QX och Qruisers finska medlemmar delades på samma sätt som i Sverige priser ut till de som bidragit mest till utvecklingen under det gångna året. Galan hölls första året i lokalen the Cirkus vid Glaspalatstorget och har sedan dess arrangerats tre gånger på teater Savoy vid Esplanadparken.
Galans producent och redaktören för QX.fi, Sami Montell berättar att han fick inspiration till det finska formatet efter att ha 2013 besökt Stockholms-galan.
– Storleken och glamouren kring galan och det stora glädjen och acceptansen, tänk känslan av Pride och multiplicera fler gånger om! Det ville jag också se i Finland, berättar han. Detta ville jag att min hemstad Helsingfors behövde och skulle få möjlighet att uppleva.
QX.fi hade redan startats i Finland och under 2013 växte JA2013-kampanjen fram med ett folkligt krav på att genomdriva en könsneutral äktenskapslag. För QX förlag kändes det helt rätt att i samband med detta bli en plattform för det finska hbtq-samhället att uppmärksamma och hylla alla regnbågshjältar i Finland. Under de fyra åren har en lång rad finska personligheter stått på scen, lett galan och hyllats på scen. Krista Siegfried har prisats som Årets artist liksom även den superpopulära sångaren Jari Sillanpää. Vänsterförbundets ordförande Paavo Arhinmäki har delat ut pris liksom riksdagsledamöterna Jani Toivola och Silvia Modigh, simmaren Ari-Pekka Liukkonen har hyllats som Årets Homo och 2016 var det Saara Aaltos tur. De Grönas Ville Niinistö har hyllats som Årets Hetero liksom Samlingspartiets Jaana Pelkonen. Galan har letts av Krista Kosonen, Maria Sid, Miitta Sorvali och Mikko Leppilampi och de har delat scen med bland annat Nationaloperans Aapo Siikala med dansare, artisten Jenni Vartiainen, stand up-komikern Jamie MacDonald. Och såklart har landets gayklubbar och drag-artister liksom många hbtq-kämpar hyllats. Störst mediauppmärksamhet fick tveklöst årets gala där Helsingfors biskop Irja Askola framförde en offentlig ursäkt från den lutherska kyrkan för de övergrepp den utsatt hbtq-personer för. Att hon delade ut pris till en 16-årig öppet homosexuell kille väckte debatt i homofoba kretsar. Men You Tubaren och skådespelaren Tuure Boelius kunde stolt genom sin öppenhet avslöja fördomar som lever kvar.
– Vi klarade fyra evenemang i Helsingfors, sammanfattar Sami Montell. Alla har fått riktigt bra genomslag i media och vi har fått en bra respons från medverkande och publik.
– Men, fortsätter Montell, under de fyra evenemang vi haft så har antalet betalande gäster legat på en stabilt för låg nivå. När vi i år dessutom kunnat se att sponsorernas intresse svalnat så kan vi bara konstatera att det helt enkelt inte går att fortsätta QX GayGala i det format vi nu prövat. Jag visste att det inte skulle bli enkelt när jag tog på mig uppdraget, och vi har varit envisa, men till slut nås vägs ände.
QX Förlagschef Jon Voss ser fram emot att den finska galan nu arbetar fram ett nytt format.
– Jag vet av erfarenhet att ett och samma ”format” inte alltid fungerar lika bra överallt, så att den form av gala vi har i Sverige skulle tas emot på samma sätt i Helsingfors såg jag inte som något givet eller självklart. Motsvarande galor i länder som Storbritannien, Tyskland och Danmark har alla sett helt olika ut, både till form och innehåll. Det vi nu har prövat i Finland ser vi behöver utvecklas för att fungera ännu bättre. Att Sami Montell med sitt förtroende och breda kontaktnät är med i det arbetet känns tryggt och spännande.
– Vi är nu redo att gå vidare för att skapa något nytt för oss i det finska regnbågs-samhället, säger Sami Montell. Processen är redan igång och förhoppningsvis kommer vi senare i vinter kunna presentera det nya sättet vi firar gemensamt på.
– Nominering och omröstning kommer ske som tidigare, men vi startar lite senare denna gång. Så vi kommer att hylla våra hjältar och stjärnor och ärligt talat så känns det enormt energigivande att jag nu får möjlighet att skapa något nytt!