Tidigare i år släpptes musikalbumet under samma namn som Wallenberg skrivit och producerat i samarbete med queera röster från flera av världens farligaste länder, som Uganda, Jamaica och Malawi. Under Stockholm Pride uppträdde hela Rainbow Riots-kollektivet på stora scenen inför tusentals – men när Wallenberg och hans ugandiska medarbetare sedan åkte till Uganda för att uppträda på Uganda Pride stoppade polisen festivalen och de höll på att bli arresterade.
– Det var läskigt, berättar Petter. Men vi var fast beslutna att inte ge upp, så vi bestämde oss för att ordna en egen hemlig Pride-fest i Kampala – och lyckades.
Deras hemliga Pride-evenemang i Uganda blev uppmärksammat över hela världen, bland annat QX och på kort tid har Rainbow Riots vuxit från ett musikprojekt till en internationell aktiviströrelse. Detta har imponerat så pass på arrangörerna av Human Dignity-fetstivalen i Hong Kong att de bjöd in Petter för att hålla tal tillsammans med ledande aktivister från bland annat Ryssland och Indonesien.
– Det är en fantastisk möjlighet att träffa några av världens modigaste kämpar, säger Petter. Jag känner mig smickrad att räknas till den ligan.
En av talarna på konferensen var Petters vän och kollega, filmmakaren och aktivisten Kamoga Hassan, som driver Queer Kampala Film Festival i Uganda – världens enda queera filmfestival i ett land där det är olagligt att vara hbtq.
– I Uganda riskerar man som öppet queer att förlora sitt jobb eller bli uthängd av kvällstidningar och i vissa fall även även utsatt för hatbrott av homofoba grupper, berättar Kamoga. Vi lyckades stoppa myndigheternas förslag på dödstraff men det finns nu en rädsla att de planerar en ny hårdare anti-gay-lag.
Ett annat land med hbtq-fientlig lagstiftning är Ryssland, som också representerades på konferensen i form av den ryska aktivisten Mikhail Tumasov från Russian LGBT Movement. Han berättade att den ryska staten och polisen jagar hbtq-personer som vågar göra minsta gest av öppenhet kring sin identitet.
– Nyligen fick min vän nästan 1000 Euro i böter för att ha postat länkar till två artiklar med gaytema på hennes personliga Facebook-profil, berättar Mikhail och fortsätter.
– I Ryssland finns lagen mot ”gay propaganda” vilket betyder att du som hbtq-person har noll skydd från varken samhället, arbetsgivare eller polisen. Det är en ständig fara.
Men både Kamoga och Mikhail tror att det är viktigt att hbtq-personer kämpar mot orättvisorna och visar att de inte ger upp.
– På ett eller annat sätt kan myndigheterna inte längre vara tysta, säger Mikhail. Det första och absolut nödvändigaste steget är att låta folk veta vad det betyder att vara hbtq och hur vi kan bygga upp ett inkluderande samhälle där människor välkomnas oavsett deras skillnader.
Kamoga instämmer:
– Trots alla utmaningar är jag glad över vår rörelse i Uganda. Vi hittar kreativa sätt som film och musik för att ge oss en röst och synlighet och jag tror att detta gradvis kommer att bidra till att förändra hjärtan och sinnen. Queera röster kan inte tystas längre.
Alla tre talare är mycket nöjda med sin medverkan på konferensen i Hong Kong och har knutit starka band för ett fortsatt samarbete över de nationella gränserna. De berättar att frihetskämpar från alla världens kontinenter nu funnit varandra.
– I Sverige har vi kommit långt men kampen är inte över för våra bröder och systrar i världen, säger Petter Wallenberg. Det här handlar om allas vår kamp som hbtq-personer. Det är dags att få stopp på allt förtryck. Vi måste hålla ihop.